ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» για το Πολυτεχνείο: Τι λένε τα κόμματα για την απαγόρευση συναθροίσεων στο Newsbomb.gr

«Πόλεμος» για το Πολυτεχνείο: Τι λένε τα κόμματα για την απαγόρευση συναθροίσεων στο Newsbomb.gr

Πολυτεχνείο: Σε πολιτική σύγκρουση και μάλιστα εν μέσω κρίσιμων στιγμών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, εξελίσσεται ο εορτασμός της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι απαγορεύεται η φετινή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Έντονες φυσικά και οι αντιδράσεις των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίες δήλωσαν ανυπακοή απέναντι στην κυβερνητική «απαγόρευση» και ότι θα πραγματοποιήσουν τη πορεία με όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε το βράδυ του Σαββάτου και η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη ότι απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Η απόφαση προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητώντας να σχολιάσουν την απόφαση της κυβέρνησης και να λάβουν επίσημα θέση:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι είναι ένδειξη αλληλεγγύης τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε «να απέχουμε» από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι εύλογη η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις φετινές πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του «φέτος ζούμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ο συγχρωτισμός και οι συγκεντρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρει έδαφος και να μεταδοθεί σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας.

Ένδειξη αλληλεγγύης είναι να απέχουμε από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία. Είναι συνεπώς εύλογη η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει στο Newsbomb.gr, ότι «εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει», γι αυτό και αντιπροσωπεία του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει. Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει στην τεχνητή όξυνση και στην επίδειξη αχρείαστης καταστολής. Να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο. Σε κάθε περίπτωση ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η πλειοψηφία του λαού μας δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη».

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb. gr με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη, για το θέμα του Πολυτεχνείου ο τελευταίος παρέπεμψε στη δήλωση της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά η οποία μιλά για διχασμό από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρει συγκεκριμένα «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα " Αποφασίζομεν και διατασσομεν". Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , όπως τονίζει «είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, «η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ' άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου σε ανακοίνωσή της εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες αφού πρώτα τους «καταδίκασε» σε κλείσιμο μαζί με την ορθοδοξία επί μήνες σε ανακοίνωσή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Χρυσοχοϊδης για να δικαιολογήσει την απαγόρευση πορειών και συναθροίσεων επικαλείται τις απαγορεύσεις στην θρησκευτική λατρεία των Ελλήνων (Ανάσταση, Κοίμηση Θεοτόκου).

Καλό θα είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης να μην εμπλέκει την Ορθοδοξία που κυνηγά με τόση μανία η κυβέρνηση του κρατώντας κλειστές τις εκκλησίες, στην κόντρα του με τα κόμματα της Αριστεράς! Η δήλωση του αυτή συνιστά μικροκομματική και ψηφοθηρική προσπάθεια διχασμού των Ελλήνων!

Όλο το καλοκαίρι είχαμε τις πορείες ΚΕΕΡΦΑ και Κωνσταντίνου με Πακιστανούς, Αφγανούς, την συγκέντρωση στο Εφετείο, ακόμα και σήμερα έχουμε ανοιχτά μαγαζιά κάτω από την Ομόνοια, αλλά εκεί δεν έβγαλε άχνα!

Τώρα επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες αφού πρώτα τους “καταδίκασε” σε κλείσιμο μαζί με την ορθοδοξία επί μήνες. Ο διχασμός για μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη σήμερα , με την Τουρκία στην επίθεση, είναι ανοησία και αγγίζει την “ακούσια προδοσία”».

Τέλος το Μερα25, αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου «φέτος με τον κλιμακούμενο αυταρχισμό της Κυβέρνησης, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε».

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα, όσο κι αν κάποιοι το επιδιώκουν αυτό συστηματικά. Σεβόμαστε όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης των πολιτών, όμως δεν υποτασσόμαστε σε έναν ακροδεξιό αυταρχισμό που ρέπει σε άλλα καθεστώτα», καταλήγει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στρατός Ξηράς: «Φορτώνει» νησιά και Έβρο με τα φονικά Spike NLOS – Γιατί τα… τρέμουν οι Τούρκοι