ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της επίταξης για τις ιδιωτικές κλινικές: Ο Μητσοτάκης επικυρώνει την απόφαση Κικίλια

Η ώρα της επίταξης για τις ιδιωτικές κλινικές: Ο Μητσοτάκης επικυρώνει την απόφαση Κικίλια

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Στον αστερισμό της επίταξης περνούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον τρεις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό τους. Ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη σύσκεψη για τον κορονοϊό, επικυρώνει την απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με την οποία επιδιώκεται να δοθεί «οξυγόνο» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας που δοκιμάζεται σκληρά από τον κορονοϊό.

Προϊόντος και του χρόνου αναμένεται με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η σχετική απόφαση ήδη έχει πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου μετά τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ να τεθεί σε ισχύ και να ενεργοποιηθεί η κρίσιμη πτυχή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης και μετά από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ζητηθεί η αξιοποίηση των απαραίτητη εφεδρειών του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Επίσης, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στο Νewsbomb.gr, είχε καταστεί σαφής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η αποφασιστικότητα να ενταχθούν στην κρισιμότερη φάση της μάχης, οι 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών Covid-19.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας και της προειδοποίησης που απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ερρίφθη ο κύβος για την λήψη των αναγκαστικών μέτρων καθολικής επίταξης.

"Σε συνέχεια των εγγράφων και προφορικών προσκλήσεων μας και της αρνητικής μέχρι τώρα στάσης των μελών/κλινικών σας, για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και λόγω των ιδιαίτερα έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση του ιού COVID-19, σας καλούμε όπως ζητήσετε από τα μέλη σας να μας ορίσουν σήμερα μέχρι τις 21:00μμ 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των νοσηλευμένων τους και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών τους και να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων καθολικής επίταξης". Μια εξέλιξη που σταματά οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία και ενεργοποιεί τις προβλέψεις του ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου.

Μετά την εφαρμογή της καθολικής επίταξης, βάσει του σχετικού νόμου, την μπαγκέτα της διοίκησης αναλαμβάνει ο επικεφαλής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ανάλογα με τις ανάγκες θα αποφασίζονται οι διακομιδές από τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ακόμη με απόφαση των Διοικητών των δομών του ΕΣΥ θα εξειδικεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές. Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ, κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών. Οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Με δεδομένη την δραματική αύξηση των ποσοστών πληρότητας στις ΜΕΘ σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, έχουν δημιουργηθεί επιφυλακές σε εναέρια αλλά και μέσα σταθερής τροχιάς για την διακομιδή ασθενών. Σε αυτό το πεδίο έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ πάντα σε ετοιμότητα βρίσκεται και μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr