ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: «Κληρώνει» για νέα παράταση - Οι σκέψεις Μητσοτάκη και η αλήθεια για το διάγγελμα

Lockdown: «Κληρώνει» για νέα παράταση - Οι σκέψεις Μητσοτάκη και η αλήθεια για το διάγγελμα
INTIME

Προς το τέλος της εβδομάδας θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσαν στο Newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις, αλλά όχι διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς, προκειμένου να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να τεθούν επί τάπητος οι σχεδιασμοί για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν, πως στην παρούσα φάση παράγοντας - κλειδί παραμένει η πιστή τήρηση των μέτρων.

«Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα χθεσινά στοιχεία για τον κορονοιό αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ σταθεροποίηση καταγράφηκε στους διασωληνωμένους. Πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει επ' ουδενί να ρισκάρει μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων γι' αυτό και παραμένει στο τραπέζι η παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο υπουργικό συμβούλιο ξεκαθάρισε πως η άρση των περιορισμών θα αποφασιστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κι όχι τις ημερομηνίες. «Έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Και δεν ήταν καθόλου τυχαία η παραπάνω αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ήθελε να στείλει το μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην κοινωνία, πως την απόφαση για να αρθεί το lockdοwn, θα την λάβει ο ίδιος, λαμβάνοντας μόνο υπόψη τις προτάσεις των ειδικών.

Οπότε, η συζήτηση που έχει ανάψει τελευταία για τις ημερομηνίες θα πρέπει να σταματήσει, δεδομένου πως δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι, όμως, ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, έπειτα από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων» πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.