ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Επιλέχθηκε το click away για να μην καταρρεύσει το λιανεμπόριο

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Επιλέχθηκε το click away για να μην καταρρεύσει το λιανεμπόριο
INTIME

Τι απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr για τη μέθοδο του click away και το ενδεχόμενο να ξεκινά περίοδος ακορντεόν για τα καταστήματα

Κάναμε μια πολύ διεξοδική συζήτηση με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων χθες και προχθές και τα μέτρα έχουν την πλήρη συμφωνία των ειδικών, γι’ αυτό και τα ανακοινώνουμε, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr μήπως τελικά η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο που καθημερινά λένε και μέλη της επιτροπής και ξεκινά με αυτή τη μέθοδο του click away η περίοδος ακορντεόν, στη διάρκεια της οποίας η αγορά θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με το πώς θα επιβαρύνεται από τα κρούσματα το ΕΣΥ.

Oπως είπε ο κ. Γεωργιάδης με την τήρηση των μέτρων έξω από τα καταστήματα, με την προπληρωμή ηλεκτρονικά και τη μη άσκοπη μετακίνηση, τελικώς η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από αυτό που επικρατεί σήμερα στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κυβέρνηση δεν λάμβανε κανένα μέτρο θα ρίσκαρε την κατάρρευση του λιανεμπορίου, εφόσον οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών έχουν φτάσει στα όριά τους και θα υπήρχε ο κίνδυνος την πρώτη ημέρα που θα άνοιγε το λιανεμπόριο, να επικρατήσει κομφούζιο στους δρόμους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι προκαλείται τεράστια ζημιά, αλλά έπρεπε να παρθούν οι αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εξήγησε ότι το click away αφορά σε διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από το κατάστημα σε ανοικτό χώρο. Σε ό,τι αφορά τα βιβλιοπωλεία, είπε ότι θα λειτουργήσουν μόνο όσα πωλούν μόνο βιβλία, συνολικά 1.784 καταστήματα. Συμπλήρωσε ότι θα λειτουργήσουν και τα ΚΤΕΟ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι εταιρείες που θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away θα θεωρούνται κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά τη στήριξη του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν τηρηθούν οι κανόνες και υπάρξει καταστρατήγησή τους, θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη λειτουργία.

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω e-shop ή με τηλεφωνική παραγγελία και πληρωμή μέσω POS έξω από το κατάστημα με ασύρματη συσκευή. Ο πελάτης, για να μετακινηθεί προς το κατάστημα, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή SMS από την επιχείρηση που θα περιέχει επωνυμία επιχείρησης, ΑΦΜ, επωνυμία πελάτη και ακριβή ώρα παραλαβής της παραγγελίας. Μόνο ένας θα επιτρέπεται να πηγαίνει να παραλάβει το προϊόν. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και όχι σε ομάδα ανθρώπων.

Ο Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι τα καταστήματα τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. Πρέπει όμως να αποφευχθεί η μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους και ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Εξω από τα καταστήματα θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα, με απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Επιχείρηση που θα βρεθεί να έχει πελάτη σε κατάστημα, θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά) και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν είσοδο στον δρόμο. Malls, κλειστά εμπορικά κέντρα δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με click away τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις