ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανδημία, εμβολιασμοί, οικονομία: Οι βασικοί άξονες της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πανδημία, εμβολιασμοί, οικονομία: Οι βασικοί άξονες της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη
INTIME

Η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η εκστρατεία του εθνικού εμβολιασμού και η ανάταξη της εθνικής οικονομίας που έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης αποτελούν τους κύριους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης και του ίδιου πρωθυπουργού για το 2021.

Βασικός στόχος είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, προκειμένου μέσα στο 2021 να εκταμιευτούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά την οικονομία.

Στην πρόβλεψη για απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1%, έχει προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για προκαταβολή 10% κάτι που ισοδυναμεί με πόρους αξίας άνω του 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν καταθέσει το προσχέδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν βρίσκεται συνεχώς σε συζητήσεις για τα επιμέρους στοιχεία του σχεδίου, με τα σχόλια των Βρυξελλών να είναι θετικά, ενώ το τελικό σχέδιο αναμένεται το Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζουν στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί, ωστόσο η πολύ αργή μείωση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ δημιουργεί προβληματισμό, γι’ αυτό το λόγο τα στελέχη της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη της πιστής τήρησης των μέτρων. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού, της κόπωσης της κοινωνίας και της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται στην σωστά οργανωμένη επιχείρηση του εθνικού εμβολιασμού. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη: «Πρόκειται για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας, το οποίο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, για να επέλθει ανοσία στον πληθυσμό και οριστική απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό».

Πάντως χθες, πρώτη ημέρα των εμβολιασμών κατά του κορονοιού όλα πήγαν καλά και δεν υπήρξε κάποιο απρόοπτο. Την Κυριακή έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί, καθώς στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν 60 υγειονομικοί και από 50 στον Ευαγγελισμό, στο Θριάσιο, το Αττικό και το Ασκληπιείο. Σήμερα θα εμβολιαστούν άλλοι 250 υγειονομικοί.

Οι επόμενες παρτίδες εμβολίων της Pfizer θα φτάσουν στη χώρα μας την επόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και τότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής. Οι εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.