ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Εκλογές άμεσα για να κυβερνηθεί η χώρα

Κ. Καραμανλής: Εκλογές άμεσα για να κυβερνηθεί η χώρα

Αναγκαία θεωρεί την προσφυγή στις κάλπες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και εξελισσόταν η διαδικασία για την ψήφιση του νέου μνημονίου, ο κ. Καραμανλής συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους και τόνισε ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για να κυβερνηθεί επιτέλους η χώρα, ενώ η νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στην πιο δύσκολη εποχή για τη χώρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής, η θέση του πρώην πρωθυπουργού για το νέο μνημόνιο ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Ναι» στη δανειακή σύμβαση, καθώς αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον. Άλλωστε, υπενθύμιζε ότι με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή.

Πηγαδάκια με βουλευτές

Μιλώντας με βουλευτές της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο το πρωί, ο κ. Καραμανλής έλεγε: «αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό συμφέρον. Εδώ που φθάσαμε, είναι ανάγκη να ψηφιστούν τα μέτρα και να πάμε σε εκλογές».

Λίγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καραμανλής απεχώρησε από την αίθουσα.

Τη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού ζήτησαν και αρκετοί βουλευτές, που πέρασαν την πόρτα του γραφείου του στη Βουλή, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Λίγο αργότερα, οι βουλευτές αποχωρούσαν με τη σύσταση να ψηφίσουν «ναι» στο νέο μνημόνιο.

Αναπόφευκτες οι διαγραφές

Συνομιλητές του κ. Καραμανλή επισημαίνουν ότι οι διαγραφές των βουλευτών που καταψήφισαν το νέο μνημόνιο ήταν αναπόφευκτη, από τη στιγμή που ετέθη κομματική πειθαρχία για ένα ζήτημα που ήδη αφορούσε το δίλημμα «μνημόνιο ή βουτιά στο κενό».

Κομματικά στελέχη της ΝΔ υπενθύμιζαν ότι και ο κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε διαγραφές σημαντικών στελεχών που δεν ακολούθησαν την επίσημη κομματική γραμμή, σε μείζονος σημασίας νομοσχέδια. Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι κάποιοι εκ των διαγραφέντων επέστρεψαν στη συνέχεια.

Τα ίδια στελέχη απορρίπτουν τα σενάρια περί άσχημων σχέσεων του Κ. Καραμανλή με τον Α. Σαμαρά. Όπως αναφέρουν, η στάση του πρώην πρωθυπουργού κατά τη διαδικασία δείχνει ότι όχι μόνον δεν επέλεξε την οδό της σιωπής, αλλά έβαλε πλάτη για να στηριχθεί η απόφαση του νυν προέδρου της ΝΔ.