ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 18 Μαρτίου οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Στις 18 Μαρτίου οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Περίπου ένας μήνας απομένει για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στην Ιπποκράτους, στην οποία μετείχαν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μ. Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γ. Ανωμερίτης και οι γραμματείς Αττικής και του τομέα οργανωτικού.

Τις προηγούμενες εβδομάδες θα συγκληθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη και το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ανακοινώσει και τις υποψηφιότητες.

Δύο υποψηφιότητες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί θα είναι δύο, δηλαδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χρήστος Παπουτσής.

Η υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες μέρες, και εφόσον το PSI εξελιχθεί ομαλά.

Σε δυσκολίες προσκρούει η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα, καθώς είναι δύσκολη η συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να διεκδικήσει την ηγεσία. Στελέχη της Επιτροπής Δεοντολογίας απέκλειαν μια χαλάρωση των κριτηρίων, όπως το 2007, καθώς τότε δεν η συγκέντρωση υπογραφών δεν είχε προβλεφθεί στο καταστατικό.

Πιθανή η επίσπευση του Εθνικού Συμβουλίου

Πάντως, η Ιπποκράτους εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκληθεί νωρίτερα από τις 11 Μαρτίου το Εθνικό συμβούλιο, ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας πρότεινε να συνεδριάσει το κομματικό όργανο αμέσως μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη, στις 3 και 4 Μαρτίου. Αρχικά, είχε αποφασιστεί η

Πρόβλημα συμμετοχής

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί ο παράγοντας της συμμετοχής. Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε πρόβλημα συμμετοχής στην περιφέρεια κυρίως. Στην Αττική, παρότι εκτιμάται ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, στις διαδικασίες προσέρχονται συνήθως όσοι έχουν αρκετά χρόνια κομματικής ζωής και ανεπτυγμένη παραταξιακή συνείδηση.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή Δεοντολογίας – που έχει την τεχνογνωσία για τις εσωκομματικές εκλογές- θα καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο που θα ορίζει τις υποχρεώσεις του καθενός για τις μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή προέδρου.

Πόσες κάλπες θα στηθούν

Ένα άλλο ζήτημα αφορά το πόσες κάλπες θα στηθούν. Αν δηλαδή θα στηθεί μια κάλπη ανά Καλλικρατικό δήμο, δηλαδή 350 στο σύνολο, ή μια ανά Καποδιστριακό δήμο, συνολικά 1.100.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων θα είναι πολύ μικρότερος από το 2007, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, ο οποίος έχει ήδη «φορτωθεί» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις διπλοψηφιών. Το όνομα κάθε ψηφοφόρου θα πρέπει να περιλαμβάνεται και στους κομματικούς καταλόγους.

Οι διαγραφέντες βουλευτές

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα μετάσχουν οι βουλευτές που διεγράφησαν επειδή δεν υπερψήφισαν το νέο μνημόνιο.

Όσοι βουλευτές έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η τελευταία, με βάση το Καταστατικό, τους παραπέμπει στο Εθνικό Συμβούλιο για να αποφασίσει εκείνο, ως αρμόδιο όργανο για τα μέλη του. Έτσι, το κομματικό όργανο θα πρέπει να αποφασίσει για τους εξής εννέα βουλευτές: Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Κουσελά, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μιχάλη Τζελέπη.