ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μάας για το ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μάας για το ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα
twitter.com/NikosDendias

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, συζητώντας για τις επαφές που έκανε ο τελευταίος στο ταξίδι του στην Άγκυρα.

Ο Χάικο Μάας είναι ένα από τα πρόσωπα των τελευταίων ημερών, καθώς στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα παρέμεινε αδρανείς μπροστά στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η μη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στις απειλές πολέμου του Τούρκου ομολόγου του προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση, όπως έχουν προκαλέσει μεγάλα ερωτηματικά και οι αναφορές τόσο του Μάας όσο και του Μπορέλ πως έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τους ελληνικούς υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε προαναγγείλει πως θα έχει επικοινωνία με τον ομόλογό του της Γερμανίας έτσι ώστε να ενημερωθεί για τα πεπραγμένα του στην Άγκυρα αλλά και για να συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η επικοινωνία αυτή έγινε την Πέμπτη, με τον κ. Δένδια να αναφέρει πως «Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάαας, συζητήσαμε για τις πρόσφατες επαφές του στην Άγκυρα και τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις». Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή (22.01) αναμένεται συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, με ίδιο αντικείμενο συζήτησης.

Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν - Τσαβούσογλου με μήνυμα στην Τουρκία: Να δείξει έμπρακτα διάθεση διαλόγου

Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, που θα εκκινήσουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία έστειλε σαφές μήνυμα πως ο διάλογος ναι μεν είναι αναγκαίος, ωστόσο από την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να υπάρξουν έμπρακτες χειρονομίες επί του πεδίου έτσι ώστε να μπουν στέρεες βάσεις σε μια μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

«Σύντομη συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Ο διάλογος είναι απαραίτητος, αλλά αναμένουμε επίσης αξιόπιστες χειρονομίες επί του πεδίου. Θα συνεργαστούμε με όλα τα κράτη μέλη μας για να εκπληρώσουμε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει στο μήνυμά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 509 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 25 νεκροί σε 24 ώρες, στους 293 οι διασωληνωμένοι