ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανδημία: Η στρατηγική της κυβέρνησης, τα προληπτικά μέτρα και το ενδεχόμενο lockdown

Πανδημία: Η στρατηγική της κυβέρνησης, τα προληπτικά μέτρα και το ενδεχόμενο lockdown
AP Photo

Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, ενώ με αυστηροποίηση των μέτρων επιδιώκεται η αποφυγή ενός τρίτου κύματος του ιού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν στενά την πορεία των μεταλλάξεων και την κατάσταση στην Αττική και αν επιδεινωθούν οι συνθήκες, θα τεθούν σε εφαρμογή νέες παρεμβάσεις.

Αυτό το μήνυμα έστειλε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Ταραντιλης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει μία ανησυχία μεγάλη για τις μεταλλάξεις. «Από τις έρευνες που υπάρχουν και τις παρακολουθούμε, βλέπουμε ότι δεν είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τα τωρινά εμβόλια» και συνέχισε πως η κυβέρνηση παραμένει σε «εγρήγορση» και είναι έτοιμη να προχωρήσει προληπτικά μέτρα για «κάθε σενάριο».

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αυξάνει το κονδύλι των μέτρων στήριξης. Οπως διαβεβαίωσε ο Χρήστος Ταραντίλης για το 2021 θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. Αυτό που τόνισε, είναι ότι «η τακτική του ακορντεόν έχει μία πολύ θετική πλευρά. Το ακορντεόν ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις το ακορντεόν αυτό. Θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών».

Η παραπάνω επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου καταδεικνύει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Έτσι όταν αυξάνονται τα κρούσματα θα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα περιορισμού ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες εξελίξεις. Αυτό που λένε κυβερνητικά στελέχη είναι πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμα και του ολικού lockdown.

Ανοίγει η «βεντάλια»

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να ανοίξει τη βεντάλια της στήριξης για το 2021 μετά την παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας οι πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό θα αυξηθούν, ωστόσο από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν πως η στήριξη θα συνεχιστεί αλλά οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Ο υπουργός Οικονομικών μελετά τους σχεδιασμούς για τις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο με την πανδημία να επιμένει, οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος τίθενται εν αμφιβόλω, αν και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει στο τέλος Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.