ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ανανεωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς - Δυο παράλληλα συστήματα σε εφαρμογή

Το ανανεωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς - Δυο παράλληλα συστήματα σε εφαρμογή
AP IMAGES

Αλλάζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», στο απόηχο της απόφασης για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αποκλειστικά στους πολίτες 60 έως 64 ετών.

Ουσιαστικά από τις 12 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους συστήματα εμβολιασμών. Το ένα θα αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα που θα χορηγούν αποκλειστικά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, και το άλλο, όλα τα άλλα εμβόλια, αναλόγως της ηλικιακής ομάδας.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Το ανανεωμένο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αξιοποίηση διαφορετικών εμβολίων, καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα βάσει του νέου ηλικιακού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σήμερα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία, καθώς αναμένονται σε πρώτη φάση περίπου 400.000 δόσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 80-84 χρόνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 700.000 ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες. Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80-84 χρονών είναι 145.000, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. Το προσεχές 10ήμερο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων.

Εν τω μεταξύ, στην χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα πάνω από 400.00 εμβολιασμοί. Ειδικότερα μέχρι το Σάββατο 318.097 πολίτες είχαν λάβει την πρώτη δόση και 79.760 έχουν λάβει και τη δεύτερη. Το Σάββατο εμβολιάστηκαν Σήμερα εμβολιάστηκαν 17.721 πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.