ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί η παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη

Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ - Τι σηματοδοτεί η παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη

Η παρουσία ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, είναι ένας... άσος στο μανίκι από ελληνικής πλευράς.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη συγκεκριμένη χώρα. Και δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο πως τον πρωθυπουργό, συνοδεύει, μεταξύ άλλων ο στενός του συνεργάτης, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η παρουσία του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δημητριάδης συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε επίσημο ταξίδι σε ξένη χώρα, με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, με τις σχέσεις τους να ενδυναμώνονται διαρκώς. Και αυτό αποδεικνύεται τόσο από τις τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και το East Med Gas Forum που τον περασμένο Σεπτέμβριο μετατράπηκε σε διεθνή οργανισμό, με στόχο την προώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ιορδανίας.

Σε διμερές επίπεδο τον περασμένο Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες:

  • Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.
  • Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.
  • Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.

Παράλληλα στις αρχές του έτους Ελλάδα και Ισραήλ σύναψαν συμφωνία για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Η συμφωνία είναι ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει ισχύ για 20 χρόνια και περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα – Τα σενάρια για «κόφτη» σε SMS και μετακίνηση από δήμο σε δήμο