ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, συνεργασία σε τουρισμό, κορονοϊό και αμυντικό τομέα

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, συνεργασία σε τουρισμό, κορονοϊό και αμυντικό τομέα
INTIME

Το εξαιρετικό κλίμα των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και τη βούληση για την περαιτέρω αναβάθμισή τους, αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ομόλογο του, Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Το κύριο θέμα στο τετ α τετ των δυο ανδρών ήταν η πανδημία και οι τρόποι που θα αναζητηθούν για να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν, όμως, και διμερή θέματα αναφορικά με την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τη δεύτερη μέσα σε οκτώ μήνες άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν ιδιαιτέρως θετικά το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Κύπρο και Ισραήλ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα με στρατηγικές συμμαχίες ισχυροποιεί το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ το μήνυμα είναι πως διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπένζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισαν τον σταθερό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής στην οικοδόμηση συνεργασιών που προάγουν την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης για τη σταθερή εμβάθυνση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρουσίασε στον έλληνα πρωθυπουργό ένα νέο εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «θαυματουργό». Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι στην επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών για το εισπνεόμενο EXO-C24, θα συμμετάσχουν και τα ελληνικά νοσοκομεία.
Εκτός από το νέο φάρμακο, Αθήνα και Ιερουσαλήμ επισφράγισαν την αναβαθμισμένη σχέση με μια ισχυρή συμφωνία για την τουριστική συνεργασία.

Η συμφωνία αφορά καταρχάς στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Η συμφωνία, πενταετούς διάρκειας, θα ανανεώνεται αυτομάτως και θα προωθείται η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.