ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στο σκληρό lockdown: Το πρόσωπο κλειδί και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στο σκληρό lockdown: Το πρόσωπο κλειδί και οι κινήσεις Μητσοτάκη
INTIME

Σαν βόμβα έπεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια χθες το πρωί περί καθολικού lockdown στην Αττική, ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη συζητούνταν στην κυβέρνηση από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις προηγούμενες ημέρες και η διαπίστωση, πως η εικόνα επιδεινώνεται σημαντικά είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Ο πρωθυπουργός καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού του σε Κύπρο και Ισραήλ ήταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με κυβερνητικά στελέχη και ενημερωνόταν για την κατάσταση στην Αττική και τις εισηγήσεις των ειδικών. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μόλις επιστρέψει να έχει στα χέρια του τος προτάσεις των λοιμωξιολόγων για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Τη Δευτέρα το βράδυ, όταν και επέστρεψε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις και ελήφθη η απόφαση για επιβολή σκληρού lockdown στην Αττική, με τον Βασίλη Κικίλια να προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Καταλυτικό ρόλο για την αυστηροποίηση των περιορισμών στην Αττική έπαιξε η εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία περιγραφόταν με μελανά χρώματα η επιδημιολογική εικόνα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα οι ειδικοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τη μεγάλη πίεση που θα δεχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν συνεχιστεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία είναι πως στις 6/2 έγιναν 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ καταλαμβάνεται σε μια μέρα. Επίσης στα νοσοκομεία της Αττικής, το 71% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό ήταν 62%. Τα παραπάνω στοιχεία αξιολογήθηκαν από την κυβέρνηση και τους ειδικούς και έτσι το σκληρό lockdown στην Αττική ήταν μονόδρομος, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως από τη προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στο τραπέζι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων