ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο - Μέτρα χαλάρωσης ή νέοι περιορισμοί ανάλογα με τα δεδομένα

Lockdown: Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο - Μέτρα χαλάρωσης ή νέοι περιορισμοί ανάλογα με τα δεδομένα
AP Photo

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 10 ημερών αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν το καθολικό lockdοwn στην Αττική αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως τα αυστηρά μέτρα πιθανότατα θα παραταθούν και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την Τρίτη το απόγευμα, δηλώνοντας: «Δεν θα κρυφτώ. Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από εμάς εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Και ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε».

Παράλληλα στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως σε περίπτωση που υπάρξει βελτίωση με λιγότερα καθημερινά νέα κρούσματα και μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε η «βεντάλια» θα ανοίξει και θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα ληφθούν αποφάσεις για πιο αυστηρά μέτρα.

Φαίνεται λοιπόν πως η τακτική του ακορντεόν θα είναι αυτή που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα και τα μέτρα για τον κορονοϊό θα γίνονται πιο αυστηρά ή πιο χαλαρά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και βεβαίως την πορεία των εμβολιασμών.

Σε περίπτωση που βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες εβδομάδες και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, η Επιτροπή των ειδικών και η κυβέρνηση θα εξετάσουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά οι δύο πρώτες παρεμβάσεις θα είναι η αλλαγή του ωραρίου στις μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του στο click away.

Στον αντίποδα, αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει υψηλός και διατηρηθεί η πίεση στο ΕΣΥ, είναι πιθανή η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για την Αττική.

Οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, αφορούν καταρχήν στην αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας, δηλαδή να ενταχθούν στις κλειστές επιχειρήσεις περισσότεροι Κωδικοί Δραστηριότητας. Το δεύρο βήμα θα είναι να απαγορευθεί η κυκλοφορία στην Αττική από τις 6 ο απόγευμα και τις καθημερινές και το τρίτο η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως αν τηρηθούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα, η επιδημιολογική εικόνα θα εξομαλυνθεί και δεν θα χρειαστούν αυστηρότερες παρεμβάσεις. Το ορόσημο για τη μερική επιστροφή της κανονικότητας είναι το τέλος της άνοιξης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με δεδομένο πως μέχρι τότε θα έχουν εμβολιαστεί οι ευάλωτοι πολίτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.