ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τη λύση του καθολικού lockdown - Όλο το παρασκήνιο

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τη λύση του καθολικού lockdown - Όλο το παρασκήνιο

Lockdown: Πυρετός συσκέψεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας πως το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει ανελέητα τη χώρα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στενούς του συνεργάτες και επιστήμονες ανέλυαν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα ήταν εφικτή μια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις προσεχείς ημέρες.

Αφού διαπιστώθηκε πως πάρα το lockdown στην Αττική, το ιικο φορτίο συνέχισε να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που οδηγούσε τα νοσοκομεία σε οριακή κατάσταση, οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.

Έτσι την Τρίτη ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλες περιοχές της χώρας και αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική αλλά και στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα για 15 ημέρες τύπου Μαρτίου. Τις επόμενες ώρες συνεχίστηκε η επικοινωνία της κυβέρνησης με τους ειδικούς, ενώ ακολούθησε η έκτακτη σύσκεψη των επιδημιολόγων.

Η απόφαση για αυστηροποίηση των περιορισμών είχε κλειδώσει και στην κυβέρνηση ανέμεναν σήμερα τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Μετά από αρκετές ώρες οι ειδικοί κατέληξαν ότι δεν έπρεπε να επιλεχθεί η λύση του πανελλαδικού lockdown, διότι η κόπωση στους πολίτες είναι μεγάλη όποτε ήταν αμφίβολη η αποτελεσματικότητα των μέτρων και η καθολική εφαρμογή τους. Επίσης κάτι τέτοιο θα έβαζε στον «πάγο» στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια εποχή που καταγράφεται κινητικότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε να χωριστεί η χώρα σε δυο ζώνες, σε κόκκινο και βαθύ κόκκινο, με τα μέτρα να διαφοροποιούνται στα δυο επίπεδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όσα αλλάζουν από Πέμπτη – Τι ισχύει για τράπεζες, ψώνια, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας