ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει για παράταση το lockdown: Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Πάει για παράταση το lockdown: Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Δύσκολη θεωρείται με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι για την αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων και εκτιμούν πως και την τρέχουσα εβδομάδα οι συγκεκριμένοι δείκτες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Χθες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ έφτασαν τους 461, ενώ οι νέοι θάνατοι ήταν 53.
Απογοητευτικοί ήταν οι αριθμοί για την Αττική, καθώς συγκεντρώνει πάνω από τα μισά από χθεσινά 1.142 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στις 5 Μαρτίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 138 ενώ το Σάββατο 6 Μαρτίου, οι εισαγωγές ήταν 276, δηλαδή σε ένα 24ωρο διπλασιάστηκαν.

Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες, με τους επιστήμονες να προβλέπουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έκρηξη των διασωληνωμένων, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 570. Αλλά και ο δείκτης θετικότητας παραμείνει στα ύψη, διαμορφούμενος στο 4,66.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, υπό την προϋπόθεση ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται δύσκολο να αρθούν οι περιορισμοί την επόμενη εβδομάδα. Στην κυβέρνηση θα αναμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή, ωστόσο αν δεν βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν θα αποφασιστεί το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Αυτό εξάλλου καταδεικνύεται και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που επισημαίνουν πως στόχος είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση είναι πως απαιτείται η πιστή τήρηση των μέτρων ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο και να επιστρέψουμε ασύστολα στην κανονικότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.