ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς- Τα νέα δεδομένα και η αναπροσαρμογή στρατηγικής

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς- Τα νέα δεδομένα και η αναπροσαρμογή στρατηγικής
ΙΝΤΙΜΕ

Η έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και η σημαντική αύξηση στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και στους ειδικούς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως και τις επόμενες ημέρες οι μολύνσεις θα παραμείνουν στα ύψη, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης θα αρχίσουν να διαφαίνονται το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αναμένεται σταδιακά από τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα το σύστημα υγείας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τα νοσοκομεία στην Αττική να δοκιμάζονται καθημερινά, ενώ η εκτίναξη των κρουσμάτων πάνω από 3.000 προϊωνίζουν πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και να ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ θα γίνεται μεγαλύτερη.

Την ίδια στιγμή όμως, η αγορά ζητά την άμεση επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου είναι σε απόγνωση και διαμηνύουν πως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.

Ωστόσο με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ πιθανό η επιτροπή των ειδικών να μην δώσει το πράσινο φως για τη μερική επανεκκίνηση της οικονομίας, μέχρι να βεβαιωθεί πως καταγράφεται επιπέδωση της καμπύλης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αν και επιδιώκει το άνοιγμα της αγοράς, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας και δεν αποκλείεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, εφόσον διατηρηθούν στο κόκκινο οι εποδημιολογικοί δείκτες. Και δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικά στελέχη αν και δίνουν το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος δραστηριοτήτων, πάντα συμπληρώνουν πως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ξεκαθαρίσει πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και προσεχτικά, έτσι ώστε να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο που είχε πραγματοποιεί στο τέλος Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει: «Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τους επιστήμονες τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.