ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι σε επίτροπο από Μπαρόζο και Παπαδήμο

Όχι σε επίτροπο από Μπαρόζο και Παπαδήμο

Κατηγορηματικοί ήταν τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζε Μπαρόζο για το θέμα του επιτρόπου στην Ελλάδα, μετά και τις πρώτες δηλώσεις του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

«Το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίζουμε τη βοήθεια των αρχών αλλά αυτό είναι αρκετό» είπε ο Παπαδήμος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έρθει στη χώρα επίτροπος αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά του, ο Χ. Μ. Μπαρόζο τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε εντολή για να αυξηθεί η τεχνική αρωγή για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό έγινε η Task Force. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη «ενσωμάτωση» αυτών των φορέων και να λειτουργήσουν καλύτερα.

«Η μονάδα δράσης αναφέρεται στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και εμένα», τόνισε. Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με ένα επίτροπό.

«Κανείς έξω από την Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας», σημείωσε.

Ο Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι στο επίκεντρο ήταν δυο θέματα:

- Πρώτον, η καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και

-Δεύτερον, η εκπόνηση χρηματοοικονομικών εργαλείων τα οποία μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα είναι ευρύ και κατάλληλο για την χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνει ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αποκαταστήσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος στη συνάντηση συμφωνήθηκε:

• Ένα ταμείο εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτήσει και προγράμματα υποδομών τα οποία θα γίνουν με κοινοτικούς πόρους

• Ποιες δράσεις πρέπει να αναληφθούν ώστε να «τρέξουν» συγκεκριμένα σχέδια όπως το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».