ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπερέτα η «σφήνα» Πάγκαλου για τρίτο πόλο στο ΠΑΣΟΚ

Οπερέτα η «σφήνα» Πάγκαλου για τρίτο πόλο στο ΠΑΣΟΚ

Γιατί απέτυχε η προσπάθεια του κ. Θ. Πάγκαλουκαι ποιοι χαρακτήρισαν «άνευ αντικειμένου»τη συνάντηση με τους «εννιά» βουλευτές

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η προσπάθεια του κ. Θ. Πάγκαλου να συγκροτήσει ένα τρίτο πόλο στη μάχη που διεξάγεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον κ. Βενιζέλο και θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος αν μπορούσε να του χάλασε αυτό, που σήμερα φαντάζει, ως υγιεινός περίπατος για την κατάληψη της θέσης του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Λοβέρδου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και είχε δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πίστευε ότι θα μπορούσε να συμμετέχει σε ένα remake του 1996, τότε που ως μέλος της ομάδας των «4» ( Κ. Σημίτης – Βασ. Παπανδρέου – Παρ. Αυγερινός οι άλλοι «τρεις») έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Η συμπόρευση του κ. Ευ. Βενιζέλου και του κ. Αν. Λοβέρδου αιφνιδίασε τον κ. Πάγκαλο και ανέτρεψε το σχεδιασμό του.

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης γνωστές οι κακές σχέσεις του με τον κ. Παπουτσή με τον οποίο παλαιότερα είχαν ανταλλάξει δημόσια «φιλοφρονήσεις»

Ο στόχος του κ. Πάγκαλου ήταν η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου που θα αποδυνάμωνε την υποψηφιότητα Βενιζέλου. Ρεαλιστής και έμπειρος, πολιτικά, ο κ. Θ. Πάγκαλος δεν φανταζόταν τον εαυτό του στη θέση του υποψηφίου προέδρου που θα αποτελούσε «σφήνα» στις υποψηφιότητες Βενιζέλου – Παπουτσή.

Αντίθετα έβλεπε με καλό μάτι μία υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Ραγκούση ή της κ. Άννας Διαμαντοπούλου.

Ποιος δεν πήγε

Χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει σημαντικό αριθμό βουλευτών στο γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα. Κάποιος από αυτούς τους είχε ως συνδαιτυμόνες στα δείπνα που συνήθιζε να διοργανώνει σε ταβέρνες της εκλογικής του περιφέρειας στο υπόλοιπο Αττικής (πριν προκύψουν.... οι αγανακτισμένοι και δημιουργηθεί το γνωστό επεισόδιο στα Καλύβια)

Η ανταπόκριση των βουλευτών στο χθεσινοβραδυνό κάλεσμα του υπήρξε μία απογοήτευση για τον κ. Πάγκαλο. Πήγαν μόνο εννιά αλλά κυρίως δεν πήγε ο κ. Ραγκούσης που προαλειφόταν ως υποψήφιος

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης θεώρησε θνησιγενές το εγχείρημα και δεν θέλησε να ταυτιστεί με τον κ. Πάγκαλο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι βουλευτές όπως και ο κ. Ηλίας Μόσιαλος που επηρέασε και τον Ηρακλειώτη βουλευτή κ. Φραγκίσκο Παρασύρη, με τον οποίο είναι κουμπάροι.

Ήταν εκεί όμως οι κ.κ. Παντελής Οικονόμου (που συζητά με τον Ε. Βενιζέλο), ο Σάββας Εμινίδης και η Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη (που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπογράψει υπέρ του κ. Βενιζέλου), Μανώλης Μπεντενιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Μαρία Θεοχάρη, Ντίνος Βρεττός και Παντελής Ασπραδάκης. Οι δύο τελευταίοι εκλέγονται στο υπόλοιπο Αττικής και προσβλέπουν στην «προίκα» του κ. Πάγκαλου εν όψει εκλογών.

Όπως ήταν φυσικό η κουβέντα κινήθηκε σε φιλολογικό πλαίσιο με τον κ. Πάγκαλο να εκφράζει την άποψη ότι κανείς από τους κ.κ. Βενιζέλο – Παπουτσή δεν είναι κατάλληλος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι παρόντες βουλευτές είπαν ο καθένας τον πόνο του και έφυγαν για τα σπίτια τους.

Όχι όλοι, γιατί τρεις από αυτούς πήγαν αμέσως μετά σε «Βενιζελική σύναξη»