ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κραδασμοί στην Κουμουνδούρου μετά το «ναι» στο Ελληνικό

ΣΥΡΙΖΑ: Κραδασμοί στην Κουμουνδούρου μετά το «ναι» στο Ελληνικό

Αναταράξεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση υπερψήφισης του νομοσχέδιου για το Ελληνικό, αφού εδώ και δύο ημέρες υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εντονότερη εκείνη του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα, που απείχαν από την ψηφοφορία.

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να εκληφθεί η διαφοροποίηση των Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα, από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «ναι» επί της αρχής στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από προχθές κιόλας, οπότε και η απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας του κόμματος εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Από τις τοπικές οργανώσεις των Νοτίων Προαστίων, μέχρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Γραμματεία.

Την αρχή έκαναν οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Αργυρούπολη-Ελληνικό, Καλαμάκι και Γλυφάδα, πήραν αμέσως απόσταση από την κεντρική απόφαση, εκφράζοντας με κοινό κείμενο, την αντίθεσή τους με τη νομοθετική ρύθμιση. «Εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε, υπερασπιζόμενοι τους δημόσιους χώρους του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για ένα εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης στην περιοχή μας. Ο αγώνας για την αποτροπή της μεγάλης οικολογικής καταστροφής και οικονομικής "φούσκας" του Ελληνικού συνεχίζεται», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ανέλαβε ο Γιάννης Ραγκούσης, καθώς ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -που είχε και ένα θέμα υγείας- ούτε και ο Πάνος Σκουρλέτης, είχαν πρόθεση να υπερασπιστούν την εν λόγω απόφαση. Άλλωστε, τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν πολλές φορές εκφράσει την αντίθεση τους για την κυβερνητική ρύθμιση, αφού θεωρούσαν ότι τα όσα επωφελή πέτυχε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του δημοσίου, εξανεμίσθηκαν με το τελικό νομοσχέδιο.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δυσανασχέτησαν με την απόφαση υπερψήφισης της σύμβασης, αλλά και αρκετά άλλα με υψηλές θέσεις στην κομματικής ιεραρχία, όπως το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου, ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, αλλά και ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μπελαβίλα, που μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, άσκησαν σκληρή κριτική στην στάση του κόμματος τους.
Χθες, στην ψηφοφορία, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν, καθώς οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας, αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

«Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», υποστήριξε ο Ν.Φίλης.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων», με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώνει πως «στο διάγραμμα διανομής, προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές “μπανανίες”».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.