ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Οσμή» σκανδάλων για Siemens, Cisco και Τράπεζα Πειραιώς - «Φάμπρικα» οι απευθείας αναθέσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Οσμή» σκανδάλων για Siemens, Cisco και Τράπεζα Πειραιώς - «Φάμπρικα» οι απευθείας αναθέσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εδώ και καιρό η άποψη πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την πανδημία για δικό της όφελος

Να αναδείξει τις κυβερνητικές εκείνες επιλογές στις οποίες υπάρχει οσμή «σκανδάλου» επιχειρεί η Κουμουνδούρου, θέτοντας από τη μία συνεχή ερωτήματα προς την κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα όπως η Siemens, η Cisco και η τράπεζα Πειραιώς και από την άλλη, προειδοποιώντας την ότι τα σκοτεινά σημεία αυτών υποθέσεων θα έρθουν σύντομα στο «φως» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εδώ και καιρό η άποψη πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την πανδημία για δικό της όφελος. Δεν αναφέρονται μόνο στο γεγονός ότι στην «πρέσα» του κορονοϊού έχουν μπει μία σειρά από κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, ούτε και στο ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να περάσει με σχεδόν κλειστό Κοινοβούλιο και εν μέσω σκληρού lockdown, νομοσχέδια που προκαλούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Αναφέρονται και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να ξοδέψει τα χρήματα του κράτους, με τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να μιλάνε ορθά - κοφτά για «πλιάτσικο» στα δημόσια ταμεία με πρόσχημα την πανδημία.

Αρχικά, εστιάζουν στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω της οποίας αυξήθηκαν τα ποσά για τις απευθείας αναθέσεις. Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει στηθεί «φάμπρικα» απευθείας αναθέσεων η οποία τώρα αναμένεται να αυξηθεί στα ουράνια. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που έχουν κάνει «επιστήμη» την κατασπατάληση χρημάτων με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, για την οποία πρόσφατα, μέσα στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει «φάει» και τα πόμολα των φυλακών. Φυσικά, η Σοφία Νικολάου δεν είναι το μοναδικό στέλεχος της κυβέρνησης που προχωράει σε απευθείας αναθέσεις, αλλά η στάση της χαρακτηρίζεται «προκλητική» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απευθείας αναθέσεις είναι κατά τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απλά η κορυφή του «παγόβουνου». Καθημερινά, λένε ότι, γινόμαστε μάρτυρες τρομερών «σκανδάλων» όπως είναι η σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με την εταιρία Cisco, που παρείχε την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. «Εδώ πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των σκανδάλων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει την παραίτησή της», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στη Νίκη Κεραμέως ότι απέφευγε να δώσει στη δημοσιότητα επί έναν χρόνο τη σύμβαση, με την υπουργό Παιδείας να υποστηρίζει ότι η συνεργασία ήταν δωρεάν. Τελικά αποδείχθηκε ότι κόστισε 2 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης, την κατηγορούν ότι παρέδωσε στην εταιρία τα προσωπικά δεδομένα 1.5 εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, μέσω των οποίων η Cisco μπορεί να βγάλει πολλαπλάσια χρήματα.

Μία ακόμα υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κολοσσιαίο σκάνδαλο, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις στη Βουλή, λέγοντας πως αυτό που γίνεται με τη συγκεκριμένη τράπεζα «στα καφενεία λέγεται ληστεία και στα νομικά στέκια λέγεται απιστία καραμπινάτη». Προσέθεσε, επίσης, ότι αυτή η «μεγάλη ληστεία» έχει «σκηνοθέτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι μια δική του κυβέρνηση στο μέλλον θα στήσει ειδικά δικαστήρια για την υπόθεση, αφού όπως είπε «εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται». Χθες, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ζήτησε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, και με αφορμή την διανομή των self tests προς τους πολίτες που ανήγγειλε η κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου καταγγέλλει «φωτογραφικό» διαγωνισμό για την προμήθεια τους, επειδή παρασκευάστρια εταιρία των συγκεκριμένων τεστ είναι η Siemens, με το «βαρύ» παρελθόν στη χώρα μας. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός «εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων».

Πάντως, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγω για «πλιάτσικο» άνευ προηγουμένου των δημόσιων ταμείων, αναφέροντας ότι αυτές, αλλά και δεκάδες άλλες υποθέσεις «μυρίζουν» σκάνδαλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.