ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ταχεία κυβερνητική φθορά – Στήνουν νέο ειδικό δικαστήριο χωρίς στοιχεία

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ταχεία κυβερνητική φθορά – Στήνουν νέο ειδικό δικαστήριο χωρίς στοιχεία

Για αλλαγή δεδομένων έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Σφοδρή κριτική σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη και... τόνωση του ηθικού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μία ολομέτωπη επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης ξεκίνησε την εισήγηση του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση, μετά την Ικαρία, φθείρεται ταχύτατα, με την όλη κατάσταση να δημιουργεί ένα «εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας», που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα «συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ».

«Τα δεδομένα αλλάζουν. Και θα αλλάζουν ολοένα και περισσότερο όσο βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών», είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να ανεβάσει το ηθικό των βουλευτών του.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε σκληρά την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να δοξαστεί ακόπως, μόνο και μόνο «επειδή πήραν την απόφαση του πρώτου λοκνταουν. Πράγματι λοιπόν πέρυσι την Άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πήγαμε καλά, ακριβώς επειδή ο ιός δεν πέρασε στη κοινότητα», ανέφερε ο ΑλέξηςΤσίπρας.

«Ωστόσο, από το άνοιγμα του τουρισμού δίχως σχέδιο μέχρι την ιδεοληπτική στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ και τον απόλυτο ερασιτεχνισμό στο σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης, έχουμε σήμερα, ένα χρόνο μετά, οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό λοκνταουν πέντε μηνών, το πιο παρατεταμένο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων», υπογράμμισε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου».

Σημείωσε, επίσης, πως είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ανάγκη ενός άλλου μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ καταλόγισε όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ στην κυβέρνηση, μιλώντας για «δημιουργική λογιστική στις κλίνες ΜΕΘ», για «καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», ενώ χαρακτήρισε «φιάσκο» την επιστράτευση 200 ιδιωτών ιατρών, κατηγορώντας το Μαξίμου ότι άφησε στο απυρόβλητο τις ιδιωτικές κλινικές. «Σήμερα στο Bloomberg δημοσιεύεται η πτώση της χώρας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για τη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως», είπε κλείνοντας την αναφορά του στο ζήτημα της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα της αστυνομικής βίας και στις υποθέσεις που το κόμμα του θεωρεί «σκάνδαλα». «Όταν κανείς καταφεύγει στον αυταρχισμό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων του. Ο διχασμός είναι το ύστατο όπλο των αποτυχημένων. Η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων. Ακόμη και αυτό όμως τους γύρισε μπούμεραγκ, με τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας, ως προς το ζήτημα τις αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Αναφερόμενος στα «σκάνδαλα» -όπως τα χαρακτηρίζουν- αυτής της περιόδου, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Από τα σκάνδαλα Σκοιλ Ελικικου του κ. Βρούτση ως τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κας Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη και από τις αναθέσεις Μηταράκη ως το σκάνδαλο Κεραμέως με τη CISCO. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει».

Επίσης, ο Αλ.Τσίπρας προσέφερε πλήρη κάλυψη στον Νίκο Παππά, παραμονή της έναρξης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής που έστησε εναντίον του η κυβερνητική πλειοψηφία, με αφορμή τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα. «Αυτή η κυβέρνηση όμως, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «ο Μητσοτάκης, όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται».

Φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια, έχει ήδη αποφασιστεί εν κρυπτώ, σε συνεργασία με τους δανειστές. «Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση. Φτάσαμε στο σημείο το σχέδιό της να βρίσκεται στα χέρια Γερμανών ευρωβουλευτών αλλά όχι στα χέρια των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, έθεσε ορισμένα ερωτήματα:

-Γιατί η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή;

-Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός;

-Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα επικριτικός ως προς το που θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, υποστηρίζοντας ότι «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης. Και σε κάθε περίπτωση έτσι δεν εξασφαλίζεται και συμπεριληπτικη ισχυρή ανάπτυξη. Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη», υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της Οικονομίας.

Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία, υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται, όμως η κυβέρνηση δεν θα πέσει «σαν ώριμο φρούτο». «Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά μας είναι οι κρίσιμοι παράγοντες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς το τι πρέπει να κάνει το κόμμα του, χρησιμοποίησε τρεις λέξεις. «Υπομονή. Επιμονή. Σχέδιο», χτυπώντας, παράλληλα, καμπανάκι για τις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη». Τέλος, ζήτησε να συνδυάσουν την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία ( π.χ. εμβόλια, άνοιγμα της αγοράς, σχολεία κλπ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.724 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 65 θάνατοι σε 24 ώρες, 738 οι διασωληνωμένοι