ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλοπρόσαλλες αποφάσεις ή τζόγος; Φουλ επίθεση για το κυβερνητικό «πείραμα» με το άνοιγμα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλοπρόσαλλες αποφάσεις ή τζόγος;  Φουλ επίθεση για το κυβερνητικό «πείραμα» με το άνοιγμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανοίξει -έστω- και με μέτρα προφύλαξης ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές γίνονται «πειραματόζωα».

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσιζε πέρσι τον Νοέμβριο να επιβάλει το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη, την ώρα που στη χώρα υπήρχαν σχετικά λίγα κρούσματα και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν απολύτως ελεγχόμενη, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει ανοιχτά τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία αυτών των μέτρων, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται συχνά στην κυβέρνηση για την αποτυχημένη συνταγή.

Μάλιστα, χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με επιχειρηματίες της εστίασης, πριν ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ότι «ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι πιο επικίνδυνο να συναντιόμαστε σε έναν ανοικτό χώρο φορώντας μάσκα σε αποστάσεις πίνοντας τον καφέ μας, αλλά είναι απολύτως ενδεδειγμένο, γιατί μας λέγαν ότι δεν υπήρχαν και μελέτες, να μπαίνουμε και να στριμωχνόμαστε στα ΜΜΜ, στο μετρό και στο λεωφορείο για να πάμε στην δουλειά μας, σε εργασιακούς χώρους που επίσης δεν υπήρχε στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι στενοί συνεργάτες του Αλ.Τσιπρα δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση των χθεσινών αποφάσεων που έλαβαν κυβέρνηση και επιτροπή, την ώρα της κορύφωσης του τρίτου κύματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «ή τον Νοέμβριο πήραν αλλοπρόσαλλες αποφάσεις -για τις οποίες θα πρέπει και να μας δώσουν εξηγήσεις- ή τώρα τζογάρουν την υγεία των πολιτών».

Οι αντιφατικές κινήσεις της κυβέρνησης, φανερώνουν για τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τρία πράγματα:

  • Πρώτον, παντελή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου διαχείρισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, με το ΕΣΥ διαλυμένο και τους πολίτες σε απόγνωση.
  • Δεύτερον, παντελή έλλειψη σχεδίου επιστροφής σε μία κατάσταση ομαλότητας, παρά μόνο σπασμωδικές κινήσεις που προδίδουν πανικό.
  • Τρίτον, κυνική ομολογία της αποτυχίας όλων των μέτρων που είχε λάβει το τελευταίο πεντάμηνο.

Πλέον, η Κουμουνδούρου μιλάει ανοιχτά για κυβερνητικό «πείραμα», το οποίο έχει ως «πειραματόζωα» τους πολίτες. «Αντί για ένα συνολικό, έγκυρο σχέδιο ανοίγματος της αγοράς με ασφάλεια, μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι η άρον άρον διαχείριση της εύλογης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές γίνονται για μια ακόμη φορά πειραματόζωα της κυβέρνησης», έγραψε χθες το βράδυ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα «καμπανάκια» για άναρχο άνοιγμα τις χώρας, εν μέσω της κρισιμότερης κατάστασης στο πεδίο της πανδημίας, είχαν αρχίσει να ηχούν στον ΣΥΡΙΖΑ από την άφιξη των πρώτων τουριστών στη χώρα μας, πριν καν αρχίσει στις 14 Μάϊου η φετινή τουριστική περίοδος. «Ανοίγετε και πάλι τον τουρισμό χωρίς σχέδιο» δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, συμπληρώνοντας πως «επιμένετε να πειραματίζεστε εις βάρος της δημόσιας υγείας, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το τουριστικό μας προϊόν. Ο Υπουργός Τουρισμού έσπευσε πανηγυρικά να ανακοινώσει την 14η Μαΐου ως την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, όμως, έφτασαν, ήδη, οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη, ενώ αναμένεται και το περίφημο «πείραμα» της Ολλανδίας. Μα επιτέλους, η πιο ισχυρή οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα αναπτυχθεί με «πειράματα»; Τι είναι ο κόσμος του τουρισμού; Πειραματόζωα;».

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ανησυχία τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αν και από θέση αρχής δεν είναι αντίθετη με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Συμπληρώνουν, όμως, ότι για να έχουν πραγματικό αντίκρισμα τα μέτρα χαλάρωσης, θα πρέπει να συνδυαστούν οπωσδήποτε την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, την επέκταση της τηλεργασίας στο 90% εκεί όπου μπορεί να συμβεί, την συνταγογράφηση των τεστ και τους μαζικούς ελέγχους σε μαζικούς εργασιακούς χώρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.