ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ ημερησίας στη Βουλή: Θέμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης θέτει ο Τσίπρας για πανδημία - οικονομία

Προ ημερησίας στη Βουλή: Θέμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης θέτει ο Τσίπρας για πανδημία - οικονομία
ΙΝΤΙΜΕ

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, που θα προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της κριτικής που ασκεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, όσο και της οικονομίας, αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει ζήτημα αξιοπιστίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο για το ζήτημα του κορονοϊού, αλλά και για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη Κουμουνδούρου δεν περίμεναν τις αποφάσεις για το μερικό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδίου στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Το έκαναν από τη πρώτη στιγμή που το δεύτερο κύμα χτύπησε τη χώρα μας και από τον τρόπο που το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να το αντιμετωπίσει, με ένα σκληρό, καθολικό lockdown, που κατά την άποψη τους εξελίχθηκε σε φιάσκο άνευ προηγουμένου, καθώς τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, εκτοξεύτηκαν.

Σήμερα, όμως, από το βήμα της Βουλής και με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις που οδηγούν σε μερικό άνοιγμα εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει την παραπάνω αλλοπρόσαλλή -όπως τη χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του- τακτική, για να αναδείξει την πλήρη αναξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση, ούτε έχει, ούτε θέλει να έχει σχέδιο για την προστασία της δημόσια υγείας, ρισκάροντας ένα άναρχο άνοιγμα, χωρίς να έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των πολιτών που απαιτούνται γι αυτό.

Ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη μια επαρκή και λογική εξήγηση για το γεγονός ότι μια κοινωνία «έκλεισε» με 1000 κρούσματα και «ξανανοίγει» με 4.000. Επίσης, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πειραματιστεί στις πλάτες των πολιτών, καθώς συνεχίζει να μην παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται, πρώτα απ’ όλα στους δύο χώρους που οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει ως εστίες υπερμετάδοσης: στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. Τη στιγμή, μάλιστα, που το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας και με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Μάλιστα, θα επισημάνει ότι είχε ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής του «παράλογου» σχεδίου της, με την άφιξη των πρώτων τουριστών, πριν ακόμα ανοίξει επίσημα η τουριστική σεζόν.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετος με την σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής ζωής. Άλλωστε, ο ίδιος κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει αναφερθεί στον παραλογισμό του να μην μπορείς να κάτσεις σε έναν εξωτερικό χώρο και με τις απαραίτητες αποστάσεις για να πιείς έναν καφέ ή να μην μπορεί να μπει ένας πελάτης σε ένα μικρό εμπορικό κατάστημα. Αυτό που αναμένεται να υποστηρίξει, είναι πως αυτό πρέπει να γίνει μόνο με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας -τα οποία περιγράψαμε παραπάνω- και ακόμα, πως όποια δραστηριότητα δεν ανοίξει, θα πρέπει να λάβει ουσιαστική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Φυσικά από την κριτική του Αλ.Τσίπρα δεν θα μπορεί να απουσιάζει η οικονομία και ειδικά η ζωτικής σημασίας για το αύριο του τόπου, διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ότι δεν γίνεται να το διαχειριστεί μια κυβέρνηση με βεβαρημένο «μητρώο» αναξιοπιστίας, γιατί θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοποίηση του. Άλλωστε, στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι τα κονδύλια του ταμείου θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας στην απ’ έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των πολιτών που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Τέλος, ο Αλ.Τσίπρας θα κάνει ειδική αναφορά στον κλάδο της εστίασης. Αφού πρώτα «καλωσορίσει» το «όψιμο» ενδιαφέρον του Κ.Μητσοτάκη για τον κλάδο, θα ζητήσει ένα πλήρες σχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα, όπως αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολύ χρόνο στο να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη και ειδικά τους επιχειρηματίες της εστίασης και τον συναφών επαγγελμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.