ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πείτε στους πολίτες «αποτύχαμε, κάναμε λάθος»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πείτε στους πολίτες «αποτύχαμε, κάναμε λάθος»

Να πει στους πολίτες την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε γενναία αυτοκριτική για τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την πανδημία.

Σε αυτό το κομμάτι της τοποθέτησης του, έκανε ειδική αναφορά την οικονομία και στο Ταμείο Ανάπτυξης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να διοχετεύσει τα κεφάλαια σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους

«Ανέβηκε στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι πάσχουμε όλοι από έναν αρνητικό «ισμό». Ο μόνος που δεν πάσχει και έχει έναν θετικό ισμό λέει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Πώς γίνεται αυτό να είστε μόνος απέναντι σε όλους; Και τολμώ να πω απέναντι και τους πολίτες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στηλίτευσε την άρνηση του πρωθυπουργού να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στα σημεία διαχείρισης της κυβερνητικής πολιτικής τα οποία θεωρεί ότι όχι απλά δεν απέδωσαν, αλλά οδήγησαν σε πλήρη αποτυχία, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε δημόσια αυτοκριτική.

«Σε πέντε μήνες έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Πιο έξυπνο θα ήταν να πείτε το αυτονόητο. Ό,τι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα. Να πείτε στους πολίτες, ότι αποτύχατε. Ό,τι κάνατε λάθος. Ό,τι ίσως έπρεπε να είχατε άλλο μοντέλο από την αρχή. Γιατί δεν έχετε τη γενναιότητα, όπως έκανε η κ. Μέρκελ, να πείτε ότι κάνατε λάθος».

Απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός στην πρόταση που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, για ένταξη στον εμβολιασμό και εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή της οικονομίας, ανεξάρτητα από ηλικιακά κριτήρια, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, και κυρίως στους λεγόμενους «εκτεθειμένους εργαζόμενους». Αυτό είπα, γιατί μηδενίζετε τις προτάσεις μας; Τον κόσμο που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι δίκαιο και σωστό υγειονομικά για να δημιουργηθεί ασπίδα».

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που ακούει μια πρόταση που δεν του αρέσει, μου λέει ότι λέω ψέματα. Το ίδιο και τώρα. Λέει ότι καμία χώρα δεν παρακάμπτει τη διαδικασία, είπε ότι είναι μεγάλο ρίσκο το ρωσικό εμβόλιο και για τη Γερμανία που είπα ότι είναι μπροστά από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι λέω ψέματα. Μας είπατε ότι ουδείς συζητά στην ΕΕ αγορά ρωσικών εμβολίων. Ο κ. Κουρτς βέβαια άλλα λέει. Σας λέω να δείτε δημοσίευμα του ZDF που λέει ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε εισήγηση για χορήγηση του sputnik», είπε, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την απάντηση στους ισχυρισμούς του Κ.Μητσοτάκη ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει από μόνη της εναλλακτικές πηγές εμβολίων. «Σταματήστε το μπούλινγκ ότι λέω ψέματα. Εσείς είστε ψεύτης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Το υπόλοιπο κομμάτι της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αφιερωμένο στην οικονομία. «Η οικονομία είναι σήμερα βαριά τραυματισμένη. Η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα ήταν 8,2%, η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 6,6%. Ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε. Αλλά η εικόνα στη πραγματική οικονομία είναι ακόμη πιο θλιβερή. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση, μόνο ελάχιστα επιδόματα σε εργαζόμενους και δάνεια σε επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των επιχειρηματιών της ενίσχυσης, τόνισε ότι αυτή φορά μόνο τους μεγάλους και τους μεσαίους και θα αφήσετε εκτός αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τις μικρές επιχειρήσεις – σε περίπτωση που ισχύσει το όριο τους δέκα εργαζόμενους, που φημολογείται ότι έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, πραγματοποίησε εκτενέστατη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως «η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κινδυνεύει να χαθεί από μια κυβέρνηση με βαθιές ιδεοληψίες και αποδεδειγμένη διαχειριστική ανεπάρκεια. Σπεύσατε να παρουσιάσετε τις αποφάσεις σας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τελικά που καταλήξατε; Σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ένα παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’90 και του ’00 και οδήγησε σε κρίση χρέους, έκρηξη ανεργίας και ανισοτήτων. Ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στις υπηρεσίες υγείας, στο ασφαλιστικό – άρα νέα τρύπα στα δημόσια οικονομικά και κίνδυνο για τους ασφαλισμένους - εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων – δηλαδή το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων - , αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, φοροελαφρύνσεις για λίγους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν «ξεγυμνώνεται»: Οι δόλιες μέθοδοι για να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία