ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

ekloges kalpi
ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε στη Βουλή η κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θετικά βλέπουν το νομοσχέδιο εκτός από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, που συγκεντρώνουν πλειοψηφία 190 βουλευτών.

Το ΚΚΕ φαίνεται πως επιθυμεί τη διατήρηση των περιορισμών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη δίκη του πρόταση, η οποία θέλει την απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Σημειώνεται, ότι οι δηλώσεις που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδωρα Τζάκρη, χαρακτηρίζοντας «υποτιμητικούς και προσβλητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, οδήγησαν το υπουργείο Εσωτερικών στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της.

Μ. Βορίδης: ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Για «φόβο» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας:

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού».

Μάλιστα, όπως εξήγησε με παρέμβασή του στην Βουλή, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στην εκλογική διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Η κα Τζάκρη στην συνέντευξή της μας είπε ότι οι περιορισμοί που μπήκαν είναι άδικοι και υποτιμητικοί. Συμφωνούμε και γι αυτό φέρνουμε το νομοσχέδιο καθώς με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την πλειοψηφία. Όμως, έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μας λέει; Μας λέει ότι οι περιορισμοί είναι άδικοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι περιορισμοί είναι δίκαιοι στην πρόταση της κυβέρνησης. Σοβαρά; Ποιος τα ακούει αυτά; Καταλαβαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας σας. Λέτε όχι λοιπόν. Πείτε το καθαρά και μην ψαρεύετε σε θολά νερά. Η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή. Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση. Με εσάς τι να αντικρούσουμε. Εχετε μη θέση».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Για νομοθετική πρωτοβουλία «πυροτέχνημα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, λέγοντας: «Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς». Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας η οποία θα επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απρόσκοπτη συμμετοχή των ελλήνων του εξωτερικού σε εκλογές χωρίς όμως την προσμέτρηση της ψήφου τους στο συνολικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Για δικαίωση του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη τονίζοντας πως το θέμα είναι υπερεθνικό.

«Η κ. Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε ρε παιδία πως μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις. Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα. Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό. Η υποκρισία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να εκφράζει καμία παράταξη. Είναι υπερεθνικό θέμα που έχει μεγάλης αξίας δημοκρατικό πρόσημο. Να συζητήσουμε για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις» ανέφερε.

«Η Τζάκρη είναι λαγός της κυβέρνησης»

«Λαγό» της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης την Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται η κα Τζάκρη – όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ - και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων. Προφανώς η κα Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της ΝΔ και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στην Βουλή πριν λίγοι καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτακη και Τσίπρα».

Σημειώνεται, ότι ο νόμος που θέτει τους αυστηρούς περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων εγκρίθηκε το 2019. Αν και η αρχική πρόταση της ΝΔ προέβλεπε την ελεύθερη συμμετοχή όλων των ελλήνων του εξωτερικού στην εξ αποστάσεως διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι (ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση συναινούσαν), αναζητήθηκε συναίνεση και με το ΚΚΕ, η οποία αποσπάσθηκε με την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Εντείνονται οι έρευνες των αρχών - Πού έχουν επικεντρωθεί, τα νέα ντοκουμέντα