ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γραμμή υπεύθυνης στάσης στα εθνικά – «Σωστός» ο Δένδιας, χωρίς πυξίδα το Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
INTIME

Τη στάση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα εθνικά θέματα όπως φάνηκε με την θετική αντιμετώπιση της σκληρής απάντησης του Δένδια προς τον Τσαβούσογλού - Κριτική για έλλειγμα στρατηγικής στον Μητσοτάκη

Τη στάση της υπεύθυνης και συνεπούς αντιπολίτευσης υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα εθνικά θέματα, όπως φάνηκε και με την θετική αντιμετώπιση της σκληρής απάντησης του Νίκου Δένδια προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, χθες, στην Άγκυρα, συνεχίζοντας ωστόσο να επιρρίπτει ευθύνες στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών.

«Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό».

Αυτό ήταν το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα συνέβησαν μετά τις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το απόσπασμα της ανακοίνωσης που παραθέτουμε, είναι σαφές πως στη Κουμουνδούρου διαχωρίζουν την «επιβεβλημένη» -όπως τη χαρακτηρίζουν- κίνηση του έλληνα ΥΠΕΞ να απαντήσει με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις, από τη συνολική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, τους τελευταίους 22 μήνες, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έλλειμα στρατηγικής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε πως παρατηρεί «διαφορετικές αποχρώσεις σε όσα λέει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Για τη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «θαλάσσιες ζώνες» ενώ ο ΥΠΕΞ για «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα».

Όταν υπήρχαν, δε, οι συνεχείς προσβολές των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από το ORUC REIS, το ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι γίνεται παραβίαση της υφαλοκρηπίδας ενώ ο πρωθυπουργός για παραβίαση διεθνούς μη οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι διακρίνει ένα άγχος από τη διαρροή του Μαξίμου την Πέμπτη ότι η στάση του Νίκου Δένδια έγινε κατ εντολή του πρωθυπουργού.

Πρόσθεσε, μάλιστα, «δεν είναι αυτονόητο ότι ένας υπουργός λειτουργεί στο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής; Όταν δηλώνεται με έντονο τρόπο θέλει να δημιουργηθεί όταν δηλώνεται η υπέρ του αντιθέτου υποψία που συνήθως είναι βάσιμη».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «δύο γραμμές» στα εθνικά θέματα, μία -ορθή ως επί το πλείστων- από τη πλευρά του Νίκου Δένδια και μία «φοβική» από τη πλευρά του Μαξίμου.

Το ίδιο είχε κάνει και τον Δεκέμβριο, παραμονή μίας ακόμα Συνόδου Κορυφής, όπου δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τι περιμένει η Ελλάδα