ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπαδήμου – Βενιζέλου για το PSI

Συνάντηση Παπαδήμου – Βενιζέλου για το PSI

Συνάντηση για περισσότερο από μια ώρα είχαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και η δανειακή σύμβαση.

Από την κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων.

Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες συμμετέχουν στο PSI

Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για την περικοπή του ελληνικού χρέους (PSI), αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν, είπαν άτομα με γνώση του θέματος.

Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι γερμανικές τράπεζες ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου τρία τέταρτα.

H FMS Wertmanagement, η μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 8 δισ ευρώ, θα αποδεχθεί την συμφωνία, είπε άτομο κοντά στην τράπεζα.

Η FMS, η "κακή τράπεζα" η οποία δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τα τοξικά στοιχεία της πρώην τράπεζας Hypo Real Estate, αναμένεται να αποφασίσει επισήμως έως το τέλος της εβδομάδας για το αν θα συμμετάσχει στην συμφωνία, είπε το ίδιο άτομο.

Η Commerzbank, η οποία αρχικά είχε επενδύσει σχεδόν 3 δισ ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά έχει απομειώσει την αξία τους στα 800 εκατ., είπε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί το κούρεμα.

Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα στην Γαλλία, θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI), δήλωσε την Δευτέρα εκπρόσωπος της BNP.