ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Σταϊκούρας στο Newsbomb.gr: Στη Βουλή η διάταξη για τα μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο

Χρήστος Σταϊκούρας στο Newsbomb.gr: Στη Βουλή η διάταξη για τα μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 11/05 στο Newsbomb.gr και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε μία συγκυρία όπου επιχειρείται η «αποσωλήνωση» της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για τα προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί, αλλά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκερκιμένα, αναφέρθηκε στη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις μέσα από τις Περιφέρειες, το πρόγραμμα Γέφυρα ύψους 600 εκατ. ευρώ, την επιδότηση τμήματος δαπανών ώστε το επόμενο δίμηνο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία συγκεκριμένη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις για τις υποχρεώσεις τους σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Από τα προγράμματα εκκρεμούν τα εξής:

- Ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τέλος του μήνα

- Μειωμένα ενοίκια που θα ισχύουν και τον Μάιο

- Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για εργαζόμενους

- το πρόγραμμα Συνεργασία

- και στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για τουρισμό, εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια και άλλους κλάδους.

«Τα μέτρα είναι στοχευμένα για αυτούς που πλήττονται και από την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης ειχαμε χωρίσει την οικονομία σε ενότητες, ανάλογα με το πόσο επλήγη ο κάθε κλάδος», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως τα μέτρα παραμένουν στοχευμένα, αναλόγως του ανοίγματος της οικομίας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει με τη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων.

Γύρω στις 20 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις

Όπως είπε ο υπουργός, στις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, κοντά στις 20 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις.

«Υλοποιούμε όσο μπορούμε ταχύτερα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, εξαντλώντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι συμφωνημένο και έχουμε εξαντλήσει όλον τον δημοσιονομικό χώρο. Στόχος μας είναι να βρούμε κι άλλον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να κάνουμε μόνιμες μειώσεις», πρόσθεσε ο κύριος Σταϊκούρας.

Όσον αφορά στα τραπεζικά διαθέσιμα της χώρας, σημείωσε πως «θα ήταν πρόβλημα, με το πώς εξελίσσεται η πανδημία, εάν ακολουθούσαμε τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να τα δώσουμε όλα μπροστά. Είχαμε έναν μαραθώνιο και όχι έναν αγώνα δρόμου».

«Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα, μην γνωρίζοντας ακόμη το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο το επόμενο διάστημα. Όσο περνάει ο χρόνος, θα βελτιώνονται τα δημόσια έσοδα κι όταν μπορέσει να επιστρέψει η ασφάλεια στη χώρα, θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης», πρόσθεσε.

Ακόμη, εκτίμησε ότι θα υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα από το 2022 και μετά, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, αλλά μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα, το ότι η χώρα μπορεί και δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους μεγάλα ποσά», για τη στήριξη της οικονομίας.

«Από το 2019 έχουμε αντλήσει 25 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους που βελτιώνουν και την εικόνα του δημοσίου χρέους, που θεωρείται ένα βιώσιμο χρέος», τόνισε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με Johnson & Johnson