ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ψάχνει 94 υπογραφές ο Χρήστος Παπουτσής

Γιατί ψάχνει 94 υπογραφές ο Χρήστος Παπουτσής

Ο Χρήστος Παπουτσής αναζητεί εναγωνίως υπογραφές στήριξης προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος βάσει του καταστατικού

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες για την θέση του Προέδρου, ο Ε. Βενιζέλος έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει 230 υπογραφές από τα 376 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Αντίθετα ο κ. Χρ. Παπουτσής εμφανίζει δυστοκία στη συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα (χρειάζονται τουλάχιστον 94 υπογραφές, το ¼ των μελών). Αν ο κ. Παπουτσής δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές, τότε σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 όμως δεν έγινε χρήση της διάταξης αυτής με αποτέλεσμα να επιτραπεί στον κ. Κ. Σκανδαλίδη να είναι υποψήφιος, κάτι που επισημαίνει η πλευρά Παπουτσή. Σε μία τέτοια περίπτωση όμως θα μπορεί να είναι υποψήφιος, εκτός από τον κ. Παπουτσή, και ο κ. Στέφανος Τζουμάκας.

Στο «βενιζελικό στρατόπεδο» φαίνεται να επιμένουν στην τήρηση του καταστατικού αφού θεωρούν ότι το «ΠΑΣΟΚ οφείλει επιτέλους να γίνει ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κόμμα με αρχές και κανόνες» όπως υποστηρίζουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Υπουργό Οικονομικών.

Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Κ. Σκανδαλίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που από την αρχή προωθούσαν το σενάριο της μοναδικής υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου στο όνομα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

Εθνική συνδιάσκεψη

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, αφού ενδέχεται να υπάρξουν παρενέργειες από μία τέτοια εξέλιξη. Η κυριότερη είναι να συσταθεί « το κίνημα του λευκού» για να μετριάσει τις εντυπώσεις από την επικράτηση Βενιζέλου.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος και σταθμίζει τις αποφάσεις του. Αυτό που δεν θέλει ο υπουργός Οικονομικών είναι να χρεωθεί ο ίδιος την εμμονή στην πιστή εφαρμογή του καταστατικού και να αποκλειστεί ο κ. Παπουτσής σε περίπτωση που δε μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι να ρίξει το μπαλάκι στον κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να αποφασίσει αυτής ή να κληθεί να αποφασίσει η Εθνική Συνδιάσκεψη.

Σε μία τέτοια περίπτωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο κ. Παπανδρέου. Σε συνομιλητές του, ο σημερινός και απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει ταχθεί υπέρ της τήρησης του καταστατικού και μένει να δούμε αν θα παραμείνει συνεπής στις απόψεις του.

Στο στρατόπεδο Παπουτσή ενώ είχαν προεξοφλήσει άνετη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών δίνουν μάχη για να συγκεντρώσουν τις 94 υπογραφές. Αποδίδουν τη δυστοκία στο κλίμα που έχουν δημιουργήσει στα ΜΜΕ υπέρ του κ. Βενιζέλου αλλά και σε πιέσεις που ασκούνται στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες υπογραφές ο Παπουτσής