ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν «κουρεύονται» τα χρέη για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Δεν «κουρεύονται» τα χρέη για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στην αφαίρεση της ρύθμισης για την διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων των δανείων των κομμάτων, από το κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσαν, προχώρησαν οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Μ. Καρχιμάκης και Α. Λυκουρέντζος.

Όπως ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει δεκτή η όχι η κοινή τροπολογία για τη ρύθμιση των κομματικών δανείων, το σημείο στο οποίο αναφέρεται "διαγραφή ανεξόφλητων τόκων" διαγράφεται από το κείμενο.

Η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση στα κόμματα να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων, ποσοστό άνω του 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής τους, ενώ προβλέπει την εξόφλησή τους σε ετήσιες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%.

Βάσει της τροπολογίας, πρώτον, απαγορεύεται από 1.1.2012 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ή πιστώσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης τους συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς των άρθρων 1 και 3 του ν. 3023/2002, όπως αυτός ισχύει.

Τυχόν εκχωρήσεις που υπερβαίνουν το ποσοστό του προμηνούμενου εδαφίου περιορίζονται στο ποσοστό αυτό.