ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχελάκης: Να κοπεί το παραμύθι των μετεκλογικών συνεργασιών

Μιχελάκης: Να κοπεί το παραμύθι των μετεκλογικών συνεργασιών

O εκπρόσωπος της ΝΔ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο παράτασης του βίου της μεταβατικής και αποκαλύπτει τις προτεραιότητες της ΝΔ για τις πρώτες 100 ημέρες.

Συνέντευξη στον Κώστα Λασκαράτο

«Στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε εκείνος που είπε ψέματα. Στις τωρινές- το πιστεύω- θα κερδίσει εκείνος που λέει την αλήθεια», δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, αρνούμενος να υποσχεθεί κατάργηση του έκτακτου φόρου που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή αποκατάσταση των επιδομάτων ανεργίας.

Ο κος Μιχελάκης, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο παράτασης του βίου της μεταβατικής, ξεκόβει εκ νέου τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και αποκαλύπτει τις προτεραιότητες της ΝΔ, για τις πρώτες 100 ημέρες, σε περίπτωση που το κόμμα του κατακτήσει την αυτοδυναμία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ εκτιμά πως «κούρεμα» και «επιμήκυνση αποπληρωμής» δεν αρκούν από μόνα τους για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Αν την επομένη των εκλογών εφαρμοστεί το πρόγραμμά σας και προστεθεί ο παράγοντας της Ανάπτυξης, πόσος χρόνος απαιτείται για να γίνει επιτέλους το χρέος βιώσιμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέσα στα δυόμισι χρόνια του ΠΑΣΟΚ, το δημόσιο χρέος από το 120% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 έφτασε στο 170% του ΑΕΠ.

Χρειάστηκε να γίνει το κούρεμα, να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά και να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής για να πάρουμε μια ανάσα.

Χρειάζονται, όμως, και συγκεκριμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, για να φτάσουμε το 2020 και πάλι στο 120% του ΑΕΠ. Εκεί δηλαδή που ήταν το 2009.

Σημασία, λοιπόν, έχει πότε θα βάλουμε φραγμό στην ύφεση και θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Άρα χωρίς ανάταξη και χωρίς ανάπτυξη, ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να πετύχουμε, ούτε την κοινωνική συνοχή να αποκαταστήσουμε.

Ένας, λοιπόν, είναι ο πρωταρχικός στόχος μας: Επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να σταματήσουμε τα λουκέτα, να σταματήσουμε την έκρηξη της ανεργίας, να σταματήσουμε τη μαυρίλα που έχει σκεπάσει την κοινωνία μας. Και από εκεί να περάσουμε σε ένα άλλο κλίμα, μια άλλη ψυχολογία, μια άλλη προοπτική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το έργο της μεταβατικής ολοκληρώθηκε. Εάν δεν στηθούν κάλπες έως τις 6 Μαΐου, όπως έχετε πει, η ΝΔ θα αποσύρει τη στήριξή της προς την κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συμφωνία που έγινε από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι συγκεκριμένη. Είναι γεγονός ότι η απερχόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη του που βρίσκονται στην κυβέρνηση προσπάθησαν να στήσουν σενάρια παράτασης. Είπαμε –και το επαναλαμβάνω- ότι η συμφωνία στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εφαρμοστεί –θέλουν δε θέλουν- στο ακέραιο.

Νομίζω ότι ακόμη και η απερχόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει πως τα παιχνίδια παράτασης, παιχνίδια κατευθυνόμενα εκ του πονηρού, δεν μπορούν να περάσουν. Να μην υπάρχει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία. Θα γίνει αυτό που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Καλαμάτα. Η προεκλογική εκστρατεία είναι προφανές πως έχει ξεκινήσει. Ποιο κομμάτι του προγράμματός σας, είστε σε θέση να δεσμευθείτε πως μπορείτε να εφαρμόσετε τις πρώτες 100 ημέρες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει την παρουσίαση του προγράμματός της για κάθε υπουργείο και για κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Όλα αυτά θα μπουν σε άμεση εφαρμογή ταυτόχρονα.

Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Σε κάθε περίπτωση –και το επαναλαμβάνω- εκείνο που προέχει, εκείνο που επείγει είναι να βάλουμε μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης. Να αξιοποιήσουμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση το χρόνο που κέρδισε και τις ευκαιρίες που έχει μπροστά της η χώρα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα εισοδήματα του κόσμου έχουν επικίνδυνα πιεστεί. Η ΝΔ έχει το περιθώριο άμεσων «τροποποιήσεων», σε περίπτωση εκλογής της; Μπορεί για παράδειγμα να καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ ή να αυξήσει το επίδομα ανεργίας, που θυμίζει σήμερα περισσότερο χαρτζιλίκι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε εκείνος που είπε ψέματα. Στις τωρινές- το πιστεύω- θα κερδίσει εκείνος που λέει την αλήθεια. Διότι ο κόσμος είδε, έζησε και πλήρωσε πολύ ακριβά τα ψεύτικα τα λόγια. Λοιπόν, ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε για δύο πράγματα: Για τα πολυτεκνικά επιδόματα και την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, κάτω των 700 ευρώ. Οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις αυτές, θα αποκατασταθούν. Αν κάποιος –για παράδειγμα- έπαιρνε σύνταξη 650 ευρώ και του έκοψαν τα 100, αυτά θα τα ξαναπάρει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τον τελευταίο καιρό, δεν λένε να σταματήσουν τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Νέα Δημοκρατία παλεύει, με όλες τις δυνάμεις της, για την αυτοδυναμία. Όχι από κομματική αλαζονεία, αλλά για να διασφαλίσει σταθερότητα, σιγουριά και γρήγορη εφαρμογή του προγράμματός της.

Το ΠΑΣΟΚ –όπως ξέρετε- τη μια μιλά για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και την άλλη για συγκυβέρνηση με την Αριστερά. Όλα αυτά δείχνουν ότι προσπαθούν να εξαπατήσουν, δείχνουν ότι είναι εκ του πονηρού.

Σε κάθε περίπτωση στόχος τους είναι η Νέα Δημοκρατία. Θέλουν να στήσουν ανάχωμα στην πορεία μας. Θέλουν να φαινόμαστε παρέα, για να μεταφέρουν και σ’ εμάς τη ζημιά από τις επιλογές, τις πολιτικές και τις ενοχές τους.

Λοιπόν, δεν είμαστε παρέα, δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανένα και βέβαια δεν είμαστε ίδιοι. Αυτό το παραμύθι να το κόψουν.