ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό μπόνους παραγωγικότητας και μόνιμες προσλήψεις εξήγγειλε ο Βορίδης για το Δημόσιο

Δημόσιος υπάλληλος μπόνους

Στο μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο αλλά και στην υλοποίηση μόνιμων προσλήψεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

Τη νομοθέτηση μέχρι τέλους του έτους του μηχανισμού για την χορήγηση μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του.

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το όφελος για τους παραγωγικούς υπαλλήλους θα είναι πρωτίστως οικονομικό.

Παράλληλα είπε ότι προωθείται η μείωση του αριθμού του έκτακτου προσωπικού σε Δημόσιο και ΟΤΑ, σε όσους πραγματικά καλύπτουν έκτακτες ανάγκες (φυσικές καταστροφές, πανδημίες κλπ), με στόχο άλλα αντικείμενα να καλύπτονται από μόνιμες προσλήψεις και όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε επίσης διάλογο για τον τρόπο επιλογής και αξιολόγησης πρωτίστως των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, η οποία «πρέπει να είναι δίκαιη, καθαρή και να είναι συνδεδεμένη με στόχους».

«Οφείλουμε να ανατρέψουμε μια κουλτούρα εξισωτισμού, η οποία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εγκαθιδρύθηκε στη δημόσια διοίκηση, και για να το κάνουμε αυτό οφείλουμε να είμαστε απαιτητικοί από τους εαυτούς μας και με την αναβάθμιση των απαιτήσεων των εξετάσεων για την εισαγωγή στη Σχολή», τόνισε ο κ. Βορίδης, ο οποίος παρουσίασε τις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ.

Η αναμόρφωση του εισαγωγικού διαγωνισμού προβλέπεται σε νομοθετική παρέμβαση που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών και θα αφορά την ενίσχυση με επιπλέον γραπτές δοκιμασίες του δεύτερου σταδίου.

Στο δεύτερο στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού θα εξετάζεται η πρακτική αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων και θα δίνεται έμφαση στην επιλογή των επιχειρησιακά καταλληλότερων, ενώ στο πρώτο στάδιο, που διατηρείται ως έχει, η επιλογή γίνεται με βάση τις θεωρητικές γνώσεις.

Συγκεκριμένα, η γραπτή και προφορική δοκιμασία σε μοντέλο επίκαιρου θέματος, αντικαθίσταται από γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση», επανέρχεται η γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα, ενώ οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται γραπτά και σε Φάκελο Επίκαιρου Θέματος, με επιλογή από τους ίδιους μίας από συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις επόμενες εξετάσεις εισαγωγής.

Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε, τέλος, ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο, η οποία -όπως διευκρίνισε- δεν θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή γιατί θα πρέπει προηγουμένως να καταρτιστεί ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα και να εκδοθούν οι εγκριτικές αποφάσεις για το ποιες θέσεις προορίζονται για εργασία από απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Έρχονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες