ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ευ. Βενιζέλο

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ευ. Βενιζέλο

Φόβος για μικρή συμμετοχή στις εκλογές και προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις Παπουτσή

Από σήμερα ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση προς τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου. Μετά την ανάδειξη ως μοναδικού υποψηφίου στην κούρσα διαδοχής, του Ευάγγελου Βενιζέλου, το πρώτο μεγάλο ερώτημα στην Ιπποκράτους είναι το πόσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Ο φόβος για μικρή συμμετοχή είναι έκδηλος από όλες τις πλευρές. Ο κομματικός μηχανισμός είναι απροετοίμαστος, αλλά επίσης υπάρχει περιορισμένη διάθεση από τους υπαλλήλους του κόμματος σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να απηύθηνε έκκληση προς όλα τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, όμως τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις τοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα.

Παράλληλα με τον προβληματισμό της συμμετοχής, πολλοί «ενωτικοί» στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για την αντίδραση του Χρήστου Παπουτσή, μετά την αποτυχία του να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές ώστε να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Πολλοί θεωρούν πως ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στο νέο κόμμα των Κατσέλη – Καστανίδη.

Ο Χρήστος Παπουτσής εμφανίζεται πικραμένος, όχι μόνο γιατί μόλις 12 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τον υποστήριξαν, αλλά επίσης επειδή αποφασίστηκε η πιστή τήρηση του καταστατικού του κόμματος και δεν του επετράπη να είναι υποψήφιος, παρεκκλίνοντας από τις διαδικασίες.

Τέλος το τρίτο σημείο που προβληματίζει τα κορυφαία στελέχη είναι η πορεία προς τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά και την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι τρίτο ή τέταρτο κόμμα. Οι δυσκολίες, όσο πλησιάζει η ώρα της προκήρυξης των εκλογών θα μεγαλώνουν, αφού οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ολοένα και περισσότερους φόρους, την στιγμή που κάθε μήνα οι μισθοί μειώνονται.

Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν αποδίδονται από τον κόσμο στον Γιώργο Παπανδρέου, στον Λουκά Παπαδήμο ή στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ούτως ή άλλως οι προσδοκίες να πάρει την ανιούσα το ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή ηγεσίας δεν είναι μεγάλες, εντούτοις οι πάντες θεωρούν πως με τον Βενιζέλο στην αρχηγία του κόμματος «όλα μπορούν να συμβούν».