ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντηση στους εχθρούς της και κλειδί για το μέλλον

Τσίπρας: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντηση στους εχθρούς της και κλειδί για το μέλλον
Φωτογραφία αρχείου
InTime

Να συνεχιστεί πιστά η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων, ζήτησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο Φόρουμ των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα σαφές καρφί προς τα Σκόπια και τον Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή το θέμα της εμφάνισης της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της γειτονικής χώρας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. «Αυτή είναι και θα είναι η καλύτερη απάντηση σε ολους τους εχθρούς της Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη».

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών, ώστε να αναδείξει πως η προοδευτική πλευρά, είναι εκείνη που μπορεί να προσφέρει λύσεις.

«Φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία διότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά μας με τους πιο πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, που αφήνουν τα τείχη όρθια. Φοβούνται πάντα ότι θα πέσει πάνω τους και θα καταστρέψει την καριέρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι Πρέσπες ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών των τότε ηγεσιών των δύο χωρών. Και αυτό γιατί δεν θεώρησαν ποτέ ότι αυτό το πρόβλημα το έλυναν άλλοι, ειδικά σε μία εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε «παγώσει» την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Εμείς λοιπόν πείσαμε την ΕΕ να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία. Εμείς ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης. Εμείς είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε να ξαναγυρίσουν τα Βαλκάνια στις συγκρούσεις, την αποσταθεροποίηση και τον εθνικισμό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα αυτό, της ενταξιακής πορείας των χωρών αυτών αναφέρθηκε διεξοδικά, ζητώντας από τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσει για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. «Είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί - και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον».

Υποστήριξε, επίσης, πως ένας ακόμα λόγος που φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει να κάνει με το μέλλον. «Η σημασία αυτής της Συμφωνίας δεν είναι μόνο στον τρόπο που κλείνει τα ζητήματα που μας χώρισαν για σχεδόν τρεις δεκαετίές. Είναι οι βάσεις που θέτει για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας σε Ζάεφ: «Να εφαρμόσετε πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρώτο «Prespa Forum Dialogue» (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών) που διεξάγεται στην πόλη Οχρίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο προς το Ζόραν Ζάεφ τη σημασία που έχει η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιδίως ως προς δημόσιες οντότητες και τα σχολικά βιβλία, ζητώντας του να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαεφ διαβεβαίωσε, ότι δρομολογούνται την επόμενη περίοδο οι αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες που δεν έχουν ακόμα αλλάξει το όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται οι αλλαγές σε ορισμένες από αυτές.

Παράλληλα τόνισε, ότι τα νέα διαβατήρια της γειτονικής χώρας, με το συνταγματικό όνομα, θα διανεμηθούν αυτές τις μέρες και ο ίδιος θα παρει το δικό του τη Δευτέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακινήσεις: Τι αλλάζει στις 5 Ιουλίου – Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή Rapid test στα νησιά