ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραθανασόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό

Καραθανασόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό

Σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη πανδημία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και σήμερα που το τέταρτο κύμα της χτυπάει τη χώρα μας, εξαπέλυσε μέσω του Newsbomb.gr ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υποστήριξε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας «επένδυσε» στο ζήτημα της «ατομικής ευθύνης», χωρίς να ενισχύσει ουσιαστικά το σύστημα Υγείας και χωρίς να λάβει μέτρα στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας.

Ως προς τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό», τόνισε ότι δημιουργεί συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού», καθώς το Μαξίμου προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της «εγκληματικές ευθύνες», όπως τις χαρακτήρισε. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι αυτοί στην υγεία και την πρόνοια, αλλά πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αναφορικά με τις εξελίξει στη Κούβα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για μια «απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση» στο «νησί της επανάστασης», μιλώντας ανοιχτά για ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία, αξιοποιώντας μερικούς εγχώριους προβοκάτορες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Καραθανασόπουλου:

  • Φαίνεται ότι μπαίνουμε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, πολύ νωρίτερα από ότι ίσως θα περίμεναν οι ειδικοί. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος στη διαχείριση της κατάστασης;

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας «επένδυσε» στο ζήτημα της «ατομικής ευθύνης». Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι απαραίτητα, αλλά γίνονται αποτελεσματικά όταν θωρακίζονται από ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Η εκδήλωση της πανδημίας ανέδειξε τα ξεπερασμένα όρια του συστήματος, το οποίο μετατράπηκε σε σύστημα «μιας νόσου», με αναβολές τακτικών χειρουργείων και σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη των χρονίων πασχόντων.

Οι αιτίες της κατάρρευσής του, όχι μόνο στη χώρα μας, έχουν τη βάση τους στη λογική της εμπορευματοποίησης της υγείας, την οποία με συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή οδήγησε στο κλείσιμο νοσοκομείων, τόσο επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ, αυτή διαμόρφωσε ένα καχεκτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για ανάπτυξη ΠΦΥ σε 24ωρη βάση, για επαναλειτουργία όλων των νοσοκομειακών μονάδων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό και πραγματική επίταξη, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα. Προχώρησε μόνο σε ορισμένα μπαλώματα.

Αρνήθηκε, ακόμα, να προχωρήσει σε μέτρα αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δημιούργησε πρωτόκολλα – λάστιχο, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα αυτοί να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Δημιούργησε πρωτόκολλα μακριά από τις επιστημονικές υποδείξεις, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και τουριστικών εταιρειών.

Ακόμη και σήμερα, μπροστά στην εκδήλωση του 4ου κύματος της πανδημίας, αυτή σχεδιάζει τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν οι χρεοκοπημένες απόψεις, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα άλλα κόμματα, περί αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ιδιωτικός τομέας, που σε συνθήκες πανδημίας, είδε τις δουλειές του να αυγαταίνουν...

  • Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Ακόμη και με τον εμβολιασμό η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στις πλάτους λαού. Με τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» δημιουργεί συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού», προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Οι αιτίες καθυστέρησης στην πορεία του εμβολιασμού εντοπίζονται στις κυβερνητικές παλινωδίες, στις αντιφατικές ανακοινώσεις της. Εντοπίζονται στον εμπορικό πόλεμο για την προμήθεια των εμβολίων, στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποιο εμβόλιο θα πρωτοπροωθηθεί, αλλά και ανάμεσα στα κράτη. Στον κυβερνητικό ανορθολογισμό, που εκφράζεται με την αντίληψη ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ατομική και όχι κοινωνική, κρατική, ευθύνη.

Αυτά αποτελούν την πραγματική απειλή για την προστασία της δημόσιας υγείας, τροφοδοτούν τον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί κάτω από αυστηρές και για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι αυτοί στην υγεία και την πρόνοια.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: Ο πλήρης προληπτικός προσωποιημένος έλεγχος και ενημέρωση, ο επιστημονικός καθορισμός των ενδεδειγμένων εξαιρέσεων από τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων. Αυτές οι προϋποθέσεις αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο της ΠΦΥ, αναπτυγμένης παντού σε πόλεις και χωριά, σε εργασιακούς χώρους και εκπαιδευτικές μονάδες.

Μια υποχρεωτικότητα που δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για λήψη μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, όπως με απολύσεις. Η αποτελεσματική δράση απέναντι στην πανδημία δεν θα επιτευχθεί μόνο από τον εμβολιασμό, χρειάζεται ταυτόχρονα και την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

  • Θα ήθελα την εκτίμησή σας για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα, αλλά και κατά πόσο είναι πιθανό να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;

Οι πολιτικές εξελίξεις δεν σταματάνε και δεν χαρακτηρίζονται μόνο από την περίοδο των εκλογών, άλλωστε και τα ζητήματα αναδιάταξης – αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως οι συνεχείς αναβολές συνεδρίων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί το προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνοδεύεται από την υλοποίηση ενός συνεκτικού πλέγματος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, το λεγόμενο Πανευρωπαϊκό Μνημόνιο. Στο οποίο αποτυπώνονται οι «βέλτιστες ευρωενωσιακές πρακτικές» για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και σε μεγέθυνση της κερδοφορίας τους.

Σ’ αυτά τα προαπαιτούμενα εντάσσεται το αντεργατικό τερατούργημα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που οδηγεί στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και επιδιώκει να ελέγξουν ασφυκτικά το κράτος και η εργοδοσία τα σωματεία και να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα – δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη... Επίσης το ν/σ για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κεφαλοποιητικού χαρακτήρα, μέσω του οποίου θα τζογάρονται στις χρηματαγορές τα ασφαλισμένων κ.ά.

Οι εγχώριοι και κοινοτικοί πόροι θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων και τις απαραίτητες για αυτά υποδομές που θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι οποίες, στα χέρια του κεφαλαίου, θα αξιοποιηθούν για να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ το λογαριασμό γι’ αυτά τα πακέτα θα τον πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, οι λαοί της Ευρώπης. Θα έχουμε δηλαδή μια ανάπτυξη σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, μια ανάπτυξη αβέβαιη και η οποία θα προετοιμάσει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση μιας νέας κρίσης.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η όποια διαχείριση είτε είναι περιοριστική (εποχή μνημονίων) είτε είναι επεκτατική (όπως η σημερινή), είναι αντιλαϊκή. Αυτή ακριβώς τη διαπίστωση, αλλά και τη συμφωνία με τις στρατηγικές επιλογές που ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, τη συμφωνία με την πολιτική της ΕΕ, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα άλλα κόμματα. Οξύνουν μια άσφαιρη και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για την ενίσχυση ενός νέου διπολισμού, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια ανάμεσα στην Σκύλα και τη Χάρυβδη της συντήρησης.

Η πρόταση του ΚΚΕ αναδεικνύει τη μόνη ρεαλιστική και εφικτή διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι αυτή η οποία συγκρούεται με τον «φανερό ιό», τον καπιταλισμό. Γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν περιμένει τις εκλογές για να «λογαριαστεί» με την πολιτική της κυβέρνησης, την αντιπαλεύει καθημερινά μέσα από την οργάνωση της λαϊκής και νεολαΐστικης πάλης, η οποία δεν συγκρούεται μόνο με την εκάστοτε κυβερνητική διαχείριση, αλλά με τον πραγματικό υπεύθυνο. Αυτή δράση αποτελεί και την καλύτερη προετοιμασία για το ΚΚΕ σε σχέση με τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

  • Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της Κούβας. Ποιοι και κυρίως γιατί, εκτιμάτε ότι προσπαθούν να παρέμβουν στην Αβάνα;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο «νησί της επανάστασης». Σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία, αξιοποιώντας μερικούς εγχώριους προβοκάτορες. Αξιοποίησαν το ψέμα και τις μονταζιέρες της CIA για να διαμορφώσουν μια εικόνα γενικευμένης αναταραχής.

Μια εκστρατεία που βασίζεται στην υποκρισία για τις ελλείψεις προϊόντων και αγαθών που στην Κούβα, όταν αυτό είναι το αποτέλεσμα του 60χρονου οικονομικού αποκλεισμού. Μιλούν υποκριτικά για τα δημοκρατικά δικαιώματα, όταν στις ίδιες τις χώρες τους τσακίζουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα.

Η επέμβαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη «χαστούκι» στις οπορτουνιστικές δοξασίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Μέρα25, αλλά και άλλων, περί προοδευτικής στροφής επί προεδρίας Μπάιντεν...

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση αποτελεί την «απάντηση» στην έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών σε διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με την αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό να βροντοφωνάξουμε ότι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν.

  • Το ΚΚΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα το 21ο Συνέδριό του, ποιοι είναι οι στόχοι και τα επόμενα βήματα του Κόμματος;

Η πραγματοποίηση του 21ου Συνεδρίου, στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του ΚΚΕ, όταν άλλα κόμματα συνεχώς αναβάλλουν τα Συνέδριά τους. Το προσυνεδριακά ντοκουμέντα συζητήθηκαν σ’ όλες τις κομματικές και τις κνίτικες οργανώσεις, στον προσυνεδριακό διάλογο συμμετείχαν εκατοντάδες φίλοι, αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές.

Στις αποφάσεις του Συνεδρίου γίνεται εκτίμηση των εξελίξεων και των σύνθετων συνθηκών που αυτές διαμορφώνουν, στις οποίες συνυπάρχουν νέες δυσκολίες, αλλά και νέες δυνατότητες για τη δράση του Κόμματος. Σ’ αυτές καθορίζονται οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις.

Αξιοποιώντας την πλούσια συσσωρευμένη πείρα και αντιμετωπίζοντας τις υποκειμενικές αδυναμίες, να περάσει σε νέο επίπεδο η ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα του Κόμματος, ισχυροποιώντας τους πολιτικούς του δεσμούς με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Καθορίστηκαν τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για την οργάνωση της λαϊκής και νεολαΐστικης πάλης με στόχους και μορφές που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας. Για ένα κίνημα οργανωμένο σε πανελλαδική βάση και το οποίο θα βαθαίνει την αντιμονοπωλιακό – αντικαπιταλιστικό του προσανατολισμό.

Για ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, οργανωμένο στους χώρους που ζει και δουλεύει η εργατική τάξη, με στόχο να αναδειχθεί το ΚΚΕ, όπως έλεγε και το σύνθημα του Συνεδρίου, στο νου, την καρδιά και τον οργανωτή της εργατικής – λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr