ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ο μεγαλύτερος ντίλερ των κολεγίων

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
Intime News

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ για το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων και για την πανδημία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ντίλερ των κολεγίων και τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση αυτή, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

O κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ζήτησε από τη ΝΔ, έστω και τώρα να πάρει πίσω αυτό το μέτρο: Ένα θέμα για το οποίο προειδοποιούσαμε τον κ. Μητσοτάκη.

Για το οποίο κατέθεσα τρεις φορές επίκαιρη ερώτηση στην Ώρα του Πρωθυπουργού, αλλά κρύφτηκε… Σήμερα περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου. Αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 17χρονους, επιπλέον του περσινού αριθμού, από το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Γιατί επιλέξατε τη χρονιά της πανδημίας, τη χρονιά που τα σχολεία ήταν κλειστά το μισό χρόνο, τη χρονιά της οικονομικής ανασφάλειας από τα αποτυχημένα σας lockdown, να θέσετε σε εφαρμογή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων που γίνεται από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1837!

Από τις 77.000 θέσεις εισακτέων που είχατε εξαγγείλει, οι θέσεις που θα καλυφθούν στα πανεπιστήμια φαίνεται πως θα είναι κοντά στις 55.000. Και όχι μόνο αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 μαθητές, αλλά διαψεύδετε και την ίδια σας την προπαγάνδα. Ότι θα μείνουν εκτός αυτοί που θα γράψουν 3 ή θα δώσουν λευκή κόλλα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι ντίλερς των Κολεγίων: «Γιατί για αυτό τα κάνατε όλα κύριοι της ΝΔ. Αποκλείσατε τουλάχιστον 20.000 μαθητές από τα ΑΕΙ, για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας. Γιατί στα κολέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Υπάρχει μόνο βάση εισοδήματος. Όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει. Αλλά το είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν πριν λίγες μέρες ότι «δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο». Όσοι γονείς έχουν κάτι να ξεπουλήσουν ή να χρεωθούν, να πάρουν δάνειο, ας στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά κολέγια. Γιατί το έγκλημα με τον αποκλεισμό 20.000 μαθητών είναι εκ προ μελέτης κύριοι της ΝΔ.

Και θα σας το πω ευθέως: Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα». Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για καταστροφική διαχείρισή. «Η κατάσταση έχει αρχίσει ξανά να επιδεινώνεται πριν καλά καλά κάνει την εμφάνιση της η «μετάλλαξη Δέλτα». Και είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο επιδημικό κύμα, άγνωστης έντασης και διάρκειας. Οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Πώς τα καταφέρατε λοιπόν πάλι να τινάξετε στον αέρα τόσο τη δημόσια Υγεία όσο και τον πιο διεθνώς εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας μας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν; Πώς καταφέρατε πάλι οι πανηγυρισμοί σας να καταλήξουν σε ακόμα ένα φιάσκο σε βάρος της δημόσιας Υγείας αλλά και εργαζομένων, επιχειρηματιών και τουριστών; Αυτό είναι το κανονικό καλοκαίρι που υποσχόσασταν; Πώς καταλήξαμε όμως στο σημείο μηδέν;

Κάνατε πάλι τα ίδια εγκληματικά λάθη. Την ίδια ανευθυνότητα, την ίδια ανεμελιά, την ίδια εγκληματική αδιαφορία και σπουδή μόνο για την επικοινωνία». Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ΝΔ λοιδόρησε την πρόταση που κατέθεσα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήδη από τις 2 Απριλίου για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό. «Αρχίσατε τον εμβολιασμό των νησιωτών ενόψει της τουριστικής σεζόν με τεράστια καθυστέρηση, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Αποτύχατε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αμφισβήτησης με τις παλινωδίες σας με το AstraZeneca και τα χυδαία χαρτζιλίκια εξαγοράς των νέων.

Πετάξατε το μπαλάκι των ευθυνών για αυστηρούς ελέγχους στις ναυτιλιακές και τους επιχειρηματίες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις ανοησίες με τις «απειλές και το διχασμό» και τελείωσε την ομιλία του για την κλιματική αλλαγή λέγοντας: «Αντιμετωπίζετε και το κρίσιμο θέμα της κλιματικής κρίσης και του περιβάλλοντος.

Είστε επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία. Είστε επικίνδυνοι για τη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου αφού στερείτε τη γνώση από χιλιάδες νέους ανθρώπους. Είστε επικίνδυνοι για το περιβάλλον και για το φυσικό πλούτο της χώρας μας. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.