ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε σε ταυτόσημη πολιτική και ιδεολογική στάση με την τρόικα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε σε ταυτόσημη πολιτική και ιδεολογική στάση με την τρόικα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «ιδεοληψία» και «ελιτίστικη αντίληψη».

Για «δύο διαφορετικούς κόσμους» όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «ιδεοληψία» και «ελιτίστικη αντίληψη».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό αποφοίτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι στο 43,7% σε σχέση με 40,1% μέσο όρο στην ΕΕ, για τις ηλικίες 18-24 ετών, τονίζοντας ότι σύσταση της Κομισιόν είναι να ανέβει στο 50%.

Επίσης, σημείωσε ότι σε προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ πάλι είχε μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής το 10, χωρίς μάλιστα το «πλέγμα των διατάξεων με τους κρυφούς κόπτες» που υπάρχει τώρα. Αυτό, όπως είπε, καταργήθηκε από την μετέπειτα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με την κ. Διαμαντοπούλου να είχε δηλώσει ότι δεν αποδείχθηκε ότι «πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας των σπουδών» και αρνήθηκε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος που διαφωνεί γιατί "λαϊκίζει", όπως κατηγορήθηκε από τον πρωθυπουργό. «Εσείς είστε ιδεοληπτικός και εμμονικός. Μια μειοψηφία της μειοψηφίας που επιμένετε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι υλοποιεί «όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018», μιλώντας για «ταυτόσημη πολιτική και ιδεολογική στάση».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ατομικής αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι κατά της έννοιας της αξιολόγησης γενικότερα και υποστηρίζει μια «κουλτούρα αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, αλλά είναι κατά της «τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης».

«Είναι πράγματι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι ο ένας κόσμος είναι ο προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος που θέλει συλλογικές διαδικασίες, θέλει να προκόψει το κάθε παιδί που έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητα από την οικονομική του δύναμη και θέλει ουσιαστικά να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, το σχολείο και το πανεπιστήμιο» είπε, τονίζοντας ότι η «άλλη πλευρά» έχει μια «ελιτίστικη αντίληψη». «Είναι ελιτισμός να πιστεύεις ότι στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης πρέπει να κόβεις τη δυνατότητα παιδιών να σπουδάσουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις δήθεν καλύτερη ποιότητα παροχόμενων υπηρεσιών», πρόσθεσε.

«Καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων σπουδών και γνώσης θα δημιουργήσουμε μ' ένα σχέδιο αναβάθμισης ποιοτικής και των σχολείων και των πανεπιστημίων, με αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και των κονδυλίων για το σχολείο και το πανεπιστήμιο, με προσλήψεις καθηγητών και πανεπιστημιακών. Έτσι θα φτιάξουμε το πανεπιστήμιο και το σχολείο, το δημοκρατικό και το προοδευτικό για την επόμενη μέρα του τόπου, όχι με αποκλεισμούς, όχι με κόφτες, όχι με μια ελιτίστικη αντίληψη που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Σταμάτα: Δήμαρχος Διονύσου στο Newsbomb.gr - «Οι φλόγες γλείφουν τα πρώτα σπίτια»