ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εθνικό κεφάλαιο οι απόδημοι Έλληνες που πρέπει να αξιοποιηθεί ενεργά και αποτελεσματικά

Τσίπρας: Εθνικό κεφάλαιο οι απόδημοι Έλληνες που πρέπει να αξιοποιηθεί ενεργά και αποτελεσματικά

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθηνε χαιρετισμό στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

«Συγκροτείτε έναν θεσμό με ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, με ιδιαίτερη σημασία και για τους δεσμούς μας με την διασπορά» τόνισε κατά την έναρηξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

«Σήμερα η δύναμη που διαθέτει η ομογένεια σε παγκόσμιο επίπεδο θα έλεγα ότι αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο, που πρέπει να στηριχθεί ενεργά και πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ανοίξαμε τη συζήτηση για τη δυνατότητα δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε ότι μας αφορά προτείναμε εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» σημείωσε και πρόσθεσε «ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν αλλά και να μπορούν να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε μεγάλες περιφέρειες του εξωτερικού».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «για να αναπτύξει η χώρα μας μια στρατηγική ήπιας ισχύος στους τομείς της ομογενειακής δημόσιας οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας, πρέπει η χώρα να διαθέτει και μια εθνική στρατηγική για τους κεντρικούς της στόχους στον 21ο αιώνα».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο, η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να συνδέσει την πρόοδο της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, με υποχρέωση δηλαδή της Τουρκίας για αναστολή του παράνομου ανοίγματος των Βαρωσίων και με υποχρέωση για προσφυγή της μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση