Απόδοση ευθυνών το κατάλληλο timing

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Σφίγγα» για τον ανασχηματισμό - Όχι σε πρόωρες εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφορικά με ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αν και επανέλαβε πως την κατάλληλη στιγμή θα αποδοθούν ευθύνες, ωστόσο απέφυγε να δώσει το στίγμα των προθέσεων του για ένα πιθανό ανασχηματισμό, με τα σχετικά σενάρια πάντως να διατηρούνται.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο θέμα των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας πως θα ήταν μία ομολογία αποτυχίας, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέφερε στήριξη τόσο στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά όσο και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο είπε πως ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις.

«Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του επιτελικού κράτους. Σε σχετική ερώτηση και στην κριτική που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως«το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικες. Αξιολογεί και επιβλέπει και έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους 25 μήνες.

Συντονίζει δε, τις αποφάσεις όταν οι αρμοδιότητες της διοίκησης συντίθενται. Θεωρώ ότι είναι μια απαραίτητα δομή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, υπήρχαν περιπτώσεις όπου απουσίαζε όχι μόνο το επιτελικό αλλά και το ίδιο το κράτος».

Πολιτική αναβάθμιση Τριαντόπουλου

Απαντώντας σε ερώτηση για την ειδική επιτροπή για την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου. «Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή».

«Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναβαθμιστεί και θα εποπτεύει πολιτικά την όλη προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων. Χρειαζόμαστε διοικητική και πολιτική υποστήριξη από έναν άνθρωπο που θα ασχολείται μόνο με αυτό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Με καθαρό μυαλό η απόδοση ευθυνών

Επίσης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κατά τη διαχείριση της κατάσβεσης των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ».

Για τυχόν αστοχίες και ποιος ευθύνεται για αυτές ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς».

Ηθική συμπεριφορά το συγγνώμη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συγγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα, εξηγώντας ότι ήταν μία αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση.

«Θεωρώ ότι η συγγνώμη είναι μια αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και μια πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί η αρνητική αυτή εμπειρία. Πήραμε τα μαθήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική