ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φθινόπωρο με προκλήσεις για την κυβέρνηση: Τα τρία μέτωπα στον απόηχο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME

Πανδημία, φωτιές και μεταναστευτικό είναι τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο.

Πανδημία, πυρκαγιές, και μεταναστευτικό αποτελούν τα τρία μέτωπα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση το φθινόπωρο.

Αναφορικά με την πανδημία, η αύξηση των διασωληνωμένων, των νοσηλειών αλλά και η υποχώρηση του ρυθμού των εμβολιασμών λόγω των θερινών διακοπών προκαλούν ανησυχία. Πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σφίξει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους και έτσι από το Σεπτέμβριο οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν αμιγώς και μόνο για εμβολιασμένους, ενώ ανάλογοι είναι οι σχεδιασμοί για τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τους αθλητικούς χώρους.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown έχει αποκλειστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου τη προηγούμενη εβδομάδα, για μία ακόμη φορά σταθερός πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. «Έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown», σημείωσε και εξήγησε τον λόγο: «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους». Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε νησιά, ο πρωθυπουργός δεν τα χαρακτήρισε lockdowns αλλά «ελαφρά περιοριστικά μέτρα».

Νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν

Στην οικονομία, τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ δεδομένη θεωρείται η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ. Πάντως στην τρέχουσα συγκυρία το βάρος πέφτει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη στήριξη των πυρόπληκτων με τη σχετική πλατφόρμα να αναμένεται να ανοίξει στις 18 Αυγούστου και μέχρι τέλος του μήνα να έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Σταύρο Μπένο, που έχει τεθεί επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.

Με νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση στον απόηχο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται στη συγκεκριμένη χώρα και αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι να υπάρξει ενιαία στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε όλες οι χώρες να δεχθούν πρόσφυγες και να μην σηκώσουν το βάρος εκ νέου τα κράτη υποδοχής.

Βεβαίως ρόλο κλειδί στο προσφυγικό θα διαδραματίσει η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επιδείξει εκβιαστική συμπεριφορά προς την Ευρώπη για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.