ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων
Καμένο σπίτι από τη φωτιά στα Βίλια
Ευδοκία Μύτιλη

Στη Βουλή κατατέθηκε απόψε το βράδυ το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, αλλά και μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Συζήτηση αρχηγών κομμάτων την Τετάρτη.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη και θα μετέχουν τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μεταξύ άλλων προβλέπεται πως η σύντμηση της προθεσμίας έκδοσης της απόφασης για την κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων εξαιτίας μερικής ή ολικής καταστροφής δάσους ή δασικής έκτασης λόγω πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής εντός 30 ημερών αντί 3 μηνών από την καταστολή της πυρκαγιάς ή τη διαπίστωση της αιτίας καταστροφής, με δυνατότητα παράτασης εως 30 ημερες ακόμη αντί μέχρι 2 μήνες που ισχύει. Επιπλέον, μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, λειτουργούν δε εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού.

Στήριξη πληγέντων

Σχετικά με τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το νομοσχέδιο προβλέπει τη «δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr, ενώ θεσπίζονται μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και σε νομικές οντότητες για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις και σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης, ύψους 3.000 ευρώ και εως 14.000 ευρώ ανα περίπτωση.

Ανώτατο όριο για το συνολικό ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ορίζεται το ποσο των 120.000 ευρώ ανα δικαιούχο. Για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα 2.000 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ανα κατοικία. Έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς 2.000 ευρώ και μέχρι 8.000 ευρώ και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις 1.000 ευρώ μέχρι 4.000 ευρώ. Θεσπίζεται επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για τα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών. Τα ποσά είναι αφρολογητά, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Σημειώνεται, ότι οι πληγέντες απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021 καθώς και τα αγροτεμάχια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής.

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Τετάρτη για τις πυρκαγιές

Με τη διαδικασία του άρθρου 142Α "Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής", θα γίνει η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης, την προσεχή Τετάρτη 25 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που αναρτήθηκε πριν από λίγο στον ιστότοπο της Βουλής, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 π. μ. την Τετάρτη, θα γίνει κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση εμβολίου: Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού – Ποιοι πρέπει να την κάνουν