ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το ΚΙΝ. ΑΛ; - Η αυτοδυναμία και η πρώτη Κυριακή των εκλογών

Γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το ΚΙΝ. ΑΛ; - Η αυτοδυναμία και η πρώτη Κυριακή των εκλογών
Intime News | ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ερχόμαστε πάλι στα αυτονόητα: Με 158 κοινοβουλευτική πλειοψηφία και 72 δισ. στο τραπέζι δεν πας σε πρόωρες εκλογές

Συνεπώς η «προεκλογική περίοδος» θα είναι μακρόχρονη και θα στηριχθεί σε άλλα δεδομένα. Ο στόχος του σημερινού Πρωθυπουργού θα πλέον είναι ισχυρή αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ. Προοδευτική διακυβέρνηση για να είμαστε ακριβείς.

Και οι δύο επιδιώξεις είναι αρκετά δύσκολες λόγω της απλής αναλογικής που λογικά ρίχνει την αναλογία των εδρών σε σχέση με τα ποσοστά. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε διαδικασία διερευνητικών στην πρώτη Κυριακή και αυτό το μήνυμα πάει πρωτίστως στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Βεβαίως δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι αρχηγός του ΚΙΝΑΛ όταν θα γίνουν εκλογές... Πάντως είναι γενική εκτίμηση, ότι στην πρώτη εκλογική διαδικασία είναι δύσκολο να δούμε συνταρακτικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, λογω του απαγορευτικού 3%.

Τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα που βρίσκονται εκτός, δεν φαίνονται προσώρας να το ξεπερνούν και συνεπώς οι έδρες που θα έπιαναν θα διαμοιραστούν στα κόμματα που ήταν εντός το 2019.

Το ενδεχόμενο το 2ο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας είναι εξίσου μικρό, αφού κανένας εκ των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝ. ΑΛ. δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης με την Κουμουνδούρου.

Γιατί όμως ο Μητσοτάκης έσπευσε να «κάψει» οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝ. ΑΛ; Αυτό είναι ένας από τους μεγάλους γρίφους της ΔΕΘ.

Διότι στη ΝΔ πιστεύουν ότι το όποιο φλερτ της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου από εδώ και πέρα, θα διώξει κόσμο από την εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας απαιτούνται δύο ικανές και αναγκαίες συνθήκες: Ισχυρή κομματική συσπείρωση και ισχυρή πόλωση του δικομματισμού. Το πρώτο είναι εφικτό, αφού το προσεχές διάστημα στη ΝΔ θα έχουμε εσωτερικές εκλογές στις Νομαρχιακές και στις τοπικές οργανώσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει και το τακτικό συνέδριο απ;o το οποίο θα προκύψει νέα Πολιτική Επιτροπή και νέος γραμματέας. Συνεπώς το κόμμα θα «μπετοναριστεί».
Το θέμα της πόλωσης απαιτεί δουλειά, και χρειάζεται μεγάλο ρεύμα «παράστασης νίκης». Τέτοιο ρεύμα επετεύχθη μόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον Έβρο με την προσπάθεια εισβολής μεταναστών.

Πάντως, τόσο μεγάλη παράσταση νίκης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για τη ΝΔ.

Όσο πλησιάζουμε προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το δίπολο που θα προτάξει η Πειραιώς θα γίνεται εντονότερο: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προσωποποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Την δεύτερη Κυριακή είναι όλα ανοικτά. Όλα παίζονται κατά το κοινώς λεγόμενο και δεν χωράνε ούτε προγνώσεις, ούτε προβλέψεις. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που δεν μιλάει στις δημοσκοπήσεις. Ο «κανένας». Κυβέρνηση λοιπόν θα βγάλει ο «κανένας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Νέα πραγματικότητα: Διαχωρισμός εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων από σήμερα - Τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Ζητούνται εθελοντές...για να μολυνθούν από την ασθένεια - Δείτε γιατί

Πετρούπολη: Θρίλερ με πτώση 15χρονης μαθήτριας σε γκρεμό από ύψος 14 μέτρων