ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα - Σκρέκας: Όλοι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα - Σκρέκας: Όλοι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την επιδότηση
Intime News | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Όλοι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την επιδότηση του ρεύματος, ανέφερε ο κ. Σκρέκας αναφορικά με τα νέα τιμολόγια και συνέχισε, «η επιδότηση είναι για όλους όσους είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση. Δεν αφορά μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιδότηση είναι επίσης για όλους τους παρόχους. Σήμερα έχω συγκαλέσει σύσκεψη και με τη ΡΑΕ για να ενημερώσω όλους τους παρόχους για να εξειδικεύσουμε τα μέτρα και να ζητήσουμε να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις».

«Η επιδότηση θα γίνει άμεσα, από τους επόμενους λογαριασμούς. Στο εξωτερικό μαίνεται μια διεθνής ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβές τιμές λιανικής ρεύματος. Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση μέσα από μία επιδότηση από ένα νέο ταμείο για την ενεργειακή μετάβαση. Δίνουμε μια επιδότηση και μια έκπτωση, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να μη δει ένα νοικοκυριό αύξηση στην τιμή του ρεύματος», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο MEGA

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε αυτή την απόφαση να στηρίξει μέχρι τέλος του χρόνου όλα τα νοικοκυριά απέναντι σε όλες τις αυξήσεις που έρχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το φαινόμενο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τρία μέτρα συνθέτουν τη δέσμη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, που οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρώτο μέτρο είναι η επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής.

Το τρίτο μέτρο αφορά τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Όμως η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση η πίεση θα είναι μικρότερη.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα μέτρα ισχύουν για τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί τότε τα μέτρα θα παραταθούν.

Σε κάθε περίπτωση "θωρακισμένοι" έναντι των όποιων ανατιμήσεων είναι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περισσότεροι από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γονικές Παροχές: Πόσο κοστίζουν συμβολαιογραφικές αμοιβές και ΦΠΑ

«Mυρίζει» Λατινική Αμερική για την ΕΛ.ΑΣ.: Η επιπλέον κοκαΐνη, η ομερτά και οι μεγάλοι «παίκτες»

Υπόθεση κοκαΐνης: Η χαρτογράφηση του κυκλώματος - Στο μικροσκόπιο οι επικοινωνίες του 32χρονου