ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Από Ιανουάριο σε λειτουργία το «πρώτο ένσημο» - Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας

Χατζηδάκης: Από Ιανουάριο σε λειτουργία το «πρώτο ένσημο» - Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας
Intime News

Στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕθ, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος

Δίνουνε έμφαση στην απασχόληση και την ανάπτυξη και η πολιτική της κυβέρνησης συνδυαστικά έχει οδηγήσει παρόλο το πρόβλημα, που δημιούργησε ο κορονοϊός την ανεργία στο 14,2%, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕθ, επεσήμανε πως οι νέοι έως 600 ετών που ξεκινά τον εργασιακό του βίο θα επιδοτείται με 1.200 ευρώ, τα 600 ευρώ θα καταβάλλεται στον εργοδότη για το μισθολογικό κόστος και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους για έξι μήνες. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και θα μπορεί να συνδυαστεί και με αλλά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, προσέθεσε πως θα επιδοτούνται και θέσεις μερικής απασχόλησης με ποσοστό τα τάξης του 50%.

Αναφορικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο ποσό και αφορά 257.000 νοικοκυριά.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης πως θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους καλλιτέχνες για τους μήνες Ιούνιο και α Ιούλιο και στους ξεναγούς για τους μήνες Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος.

Πώς θα λειτουργεί το «πρώτο ένσημο»

Το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» θα λειτουργεί διαδοχικά και συμπληρωματικά με το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων εργασίας που επιδοτεί στο 100% τις ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων.

Αν για παράδειγμα ο νεοπροσλαμβανόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ (570 ευρώ καθαρά), οι συνολικές του αποδοχές θα ανέρχονται σε 670 ευρώ το μήνα.

Παράδειγμα – εργαζόμενος

Νέος κατώτατος μικτός 663€
Καθαρός μισθός 570€
Επίδομα 100€ από το κράτος
Σύνολο καθαρού μισθού: 670€
Στο 6μηνο: 3.420€ από τον εργοδότη
600€ από το κράτος
Σύνολο: 4.020€

Παράδειγμα – εργοδότης

Νέος κατώτατος 663€: Επιβάρυνση 812€
Επίδομα 100€ από το κράτος
Σύνολο επιβάρυνσης: 712€
Στο 6μηνο: 4.872€
600€ από το κράτος
Σύνολο: 4.272€

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Ψηφίζουν νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και «αθωώνουν» τους ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ - δολοφόνων