ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους θα δει στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα το ραντεβού με Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
AP Photo

Οι σημαντικές επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν.

Έναν νέο κύκλο διεθνών επαφών θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών, ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών της χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φθάνει αργά το απόγευμα σήμερα στη Νέα Υόρκη και την Παρασκευή θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σημαντικές επαφές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα συμμετάσχει στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφί.

Επίσης στην ατζέντα υπάρχει ραντεβού με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσουν για το Κυπριακό και το κλίμα.

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Ground Zero και θα συναντηθεί με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά θα έχει και ραντεβού με επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλμπερτ Μπουρλά, με τους οποίους διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις.

Σημειώνεται πως λόγω της πανδημίας η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι διαφορετική όπως και οι επαφές, καθώς έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί. Σε αυτό το πλαίσιο ο αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ είναι περιορισμένος.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

Αν και ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη την επόμενη Τετάρτη, η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει οριστεί ραντεβού, καθώς δεν συμπίπτει το πρόγραμμα των δυο ηγετών.

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχωρεί από τη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσγειώνεται μία ώρα αργότερα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αν ο Τούρκος πρόεδρος παράτεινε την επίσκεψή του και ζητούσε μία συνάντηση, η ανταπόκριση της Αθήνας θα ήταν θετική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Μάχη» με τις φλόγες σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής