ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων

Βορίδης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων

Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ανέρχεται στο 76%, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ενώ υπάρχει άλλο ένα 4% που έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με την πρώτη δόση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εργαζομένων σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 και πρόσθεσε ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που έχει εμβολιαστεί σημειώνοντας ότι από τις 19 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test.

«Το 76% των εργαζόμενων στο Δημόσιο είναι εμβολιασμένοι, αλλά υπάρχει ένα 20% που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτοί υποχρεούνται να φέρνουν μια φορά την εβδομάδα rapid test. Αν δεν το κάνουν, θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 300 ευρώ τον μήνα που θα παρακρατείται από τον μισθό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Για ποιους μειώνεται το πρόστιμο

Όπως σημειώνουν Τα ΝΕΑ το πρόστιμο μειώνεται στα 150 ευρώ για τους μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους μειωμένης απασχόλησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε εβδομαδιαία βάση για όσους μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους επιμένουν σε αυτή την πρακτική διευκρινίζοντας ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά δημοσίους υπαλλήλους που υπάγονται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως οι υγειονομικοί.

Βάσει της εγκυκλίου αν το πρόστιμο υπερβαίνει το ¼ των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του δημοσίου υπαλλήλου θα παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις και η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι ανώτερη από το ¼ των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Στην εγκύκλιο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα εντός δύο εργάσιμων ημερών να υποβάλουν ένσταση στον αρμόδιο προϊστάμενο της υπηρεσίας που βεβαίωσε την παράβαση και η ένσταση θα εξετάζεται εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αφενός η υποβολή ένστασης και η τυχόν συμμόρφωση του δημοσίου υπαλλήλου δεν αναστέλλουν την παρακράτηση του προστίμου των 300 ή 150 ευρώ και αφετέρου το μέτρο «τρέχει» ήδη την εβδομάδα που διανύουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ξύπνησε» ο 6χρονος Φώτης: Τα δάκρυά του και το πρώτο που ζήτησε από τους γιατρούς

Linda Evangelista: Στο πλευρό της διάσημα μοντέλα μετά την παραμόρφωσή της - Μπράβο για το κουράγιο

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γούναρης