ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κύβος ερρίφθη στο ΚΙΝΑΛ – Όλες και όλοι οι υποψήφιοι σε θέσεις μάχης για την 5η Δεκέμβρη

Ο κύβος ερρίφθη στο ΚΙΝΑΛ – Όλες και όλοι οι υποψήφιοι σε θέσεις μάχης για την 5η Δεκέμβρη
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Στη τελική ευθεία για την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση μπαίνουν η Φώφη Γεννηματά και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, αισιοδοξώντας ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα καταφέρουν όχι μόνο να είναι ανάμεσα στους δύο που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μία εβδομάδα αργότερα, αλλά ότι θα έχουν και ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου που θα αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο.

Το πρώτο που μένει να λυθεί, είναι το κατά πόσο θα καταφέρουν όλοι οι υποψήφιοι να φτάσουν μέχρι τη κάλπη. Για να είναι κάποιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος και να τις παραδώσει στην αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Με εξαίρεση την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη που στις προηγούμενες εκλογές έφτασε στον δεύτερο γύρο, δεν θεωρείται πολύ εύκολο αυτό το νούμερο για τους άλλους δύο.

Αν υποθέσουμε ότι όλοι θα καταφέρουν εν τέλει να ξεπεράσουν τον σκόπελο των υπογραφών, θα πρέπει να «ανακαλύψουν» σε ποιους πραγματικά θα απευθυνθούν. Γιατί η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως σήμερα και αφορούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, είναι κάπως συγκεχυμένα.

Αρχικά, γιατί όσοι απαντάνε στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματος. Δευτερευόντως, γιατί ακόμα και από εκείνους που ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής το καλοκαίρι του 2019, δεν είναι σίγουρο πως θα πάνε όλοι να ψηφίσουν στην εσωκομματική αναμέτρηση. Και τρίτον, γιατί ουδείς γνωρίζει αν και πόσοι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια του γύρισαν τη πλάτη στις κάλπες, θα κάνουν μία ακόμα προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονται.

Με απλά λόγια, με εξαίρεση τον στενό πυρήνα των ανθρώπων που είτε είναι οργανωμένο στο κόμμα και τις στενές πολιτικές επιρροές βουλευτών και κορυφαίων κομματικών στελεχών, ουδείς γνωρίζει πως θα ψηφίσει η μεγάλη μάζα των ανθρώπων που θα προσέλθουν κατά την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, δυσκολεύοντας έτσι τη χαρτογράφηση των δυνάμεων όλων των υποψηφίων. Με απλά λόγια, τα πάντα φαίνονται ρευστά.

Παρ’ όλα αυτά, στα επιτελεία των υποψηφίων επικρατεί αναβρασμός. Οι συναντήσεις, οι ζυμώσεις και οι προσπάθειες για οικοδόμηση συμμαχιών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, έδωσε μία πρώτη γεύση από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τους επόμενους δύο μήνες.

«Όποιος θέλει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ ας έλθει να με βρει στην Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερο μου σπίτι. Εγώ δεν έφυγα ποτέ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έφυγε ποτέ από το Κίνημα Αλλαγής, είναι βασικός του πυλώνας», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Προφανώς και η αναφορά αυτή ήταν ένα τεράστιο καρφί προς τη πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, που κάποτε είχε επιχειρήσει να φτιάξει το δικό του κόμμα. Είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους πρώην κορυφαίους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που μετά τη συντριβή του 2012 αποχώρησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, απάντησε και στη βασική γραμμή των άλλων υποψηφίων, που δηλώνουν ότι μπορούν να υπερδιπλασιάσουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ. «Θα είμαι πάλι υποψήφια, διότι θεωρώ ότι μπορώ να κρατήσω ενωμένο τον χώρο. Όπως υπερδιπλασίασα τα ποσοστά της παράταξης, μπορώ να το κάνω ξανά. Είμαι η μόνη στην πράξη που μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ στα δύσκολα χρόνια», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου - aade.gr: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;