ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης.
Ευδοκία Μύτιλη Newsbomb.gr

Σεισμός Κρήτη: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το Αρκαλοχώρι τα μέτρα στήριξης για τους σεισμόπληκτους

Αποστολή στην Κρήτη: Ευδοκία Μύτιλη

Στην Κρήτη και τις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις 3 το μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Κρήτη απευθείας από το Παρίσι, όπου υπέγραψε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

Τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Από την Κρήτη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του σε όσους έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Εξέφρασε επίσης, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 62χρονου που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι.

Όπως είπε, πως θα δοθεί άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους δύο Δήμους που έχουν πληγεί. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Εύβοιας και τόνισε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Αυτό σημαίνει πως αν ένας συμπολίτης μας έχει χάσει την περιουσία του, το σπίτι του, έχει γκρεμιστεί ή πρέπει να κατεδαφιστεί θα πάρει άμεσα 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή και αναλόγως θα διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς», ανέφερε. Είπε, δε πως αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Εστία, «με άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο για όσους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους».

Για τα σχολεία τα οποία υπέστησαν ζημιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα σταλούν κοντέινερ για αίθουσες διδασκαλίας και ίσως για ένα μικρό χρονικό διάστημα χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης.

Πρόσθεσε, πως θα υπάρξει στήριξη για τις επιχειρήσεις, ενώ όποιος έχει υποστεί ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2023.

«Θα τα ξαναφτιάξουμε όλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση - όπως την μετέφεραν οι σεισμολόγοι - ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Όταν ρωτήθηκε για το ύψος των αποζημιώσεων, απάντησε «θα το δούμε, δεν υπάρχει πλαφόν».

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;