ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνία στο επίκεντρο τις κυβερνητικής πολιτικής - Τι ισχύει για μέρισμα και φοροελαφρύνσεις

Η κοινωνία στο επίκεντρο τις κυβερνητικής πολιτικής - Τι ισχύει για μέρισμα και φοροελαφρύνσεις
INTIME

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Το κυβερνητικό επιτελείο επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ανακοινώνοντας ένα πακέτο μέτρων που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, έκπτωση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει σε πρώτη φάση τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας να έχουν διάρκεια έξι μηνών, ενώ δεν υπάρχει στο τραπέζι η σκέψη για μείωση έμμεσων φόρων.

Για την ενεργειακή κρίση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν και συγκεκριμένα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται μεν παροδικό, αλλά οξύτερο από τις πρώτες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον τον υπουργό Οικονομικών τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια τα «στερούμαστε από κάτι άλλο», περιγράφοντας ακριβώς την πολυπλοκότητα της κατάστασης λόγω και της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκύρη για όσο χρόνο διατηρηθούν οι υψηλές τιμές. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος «να μην υπάρξει ανάγκη για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής», αλλά όπως είπε, «εάν παρ’ ελπίδα χρειαστεί, θα γίνει και αυτό».

Υπό αυτές τις συνθήκες το Μέγαρο Μαξίμου βάζει προσωρινά στον «πάγο» τα σενάρια για έκτακτο κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι υγειονομικοί. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και ο πλούτος που θα παράγεται μέσω της ανάπτυξης και των επενδύσεων θα διανέμεται στους πολίτες. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει την περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2022 που θα κατατεθεί το Νοέμβριο.

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Εν τω μεταξύ οι αυξήσεις στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο, συνιστούν μία νέα πανευρωπαϊκή κρίση -ενεργειακή αυτή τη φορά -η οποία προκαλεί σημαντικό βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα. Πέρα από τις δράσεις που αναπτύσσει σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση, έχει ήδη αναλάβει και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Ειδικότερα: οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που αναπτύχθηκε στις συνεδριάσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών και τέσσερις ομόλογοί του προσυπέγραψαν δήλωση, με την οποία προτείνουν: Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ώστε να συντονιστούν τα εθνικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Διερεύνηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να να εξομαλυνθούν οι αυξήσεις τιμών.

Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί η σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Και τέλος, επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, μέσα από την επένδυση στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Φίλης στο Newsbomb.gr: «Θερμό» επεισόδιο με Τουρκία και σύντομα – Να είμαστε προετοιμασμένοι

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)

Επικίνδυνη επιδείνωση καιρού - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου